Twintig coronabesmettingen in Wingens woonzorgcentrum: “Niemand in kritieke toestand”

De getroffen medewerkers en bewoners vertonen vrijwel uitsluitend milde symptomen van het coronavirus. Foto: if

Wingene -

Het Wingense woonzorgcentrum Amphora kreunt onder een corona-uitbraak. Er zijn 17 bewoners en drie personeelsleden besmet. Twee personen liggen in het ziekenhuis. Een besmette bewoner is inmiddels gestorven, maar kreeg eerder al palliatieve bijstand.

De eerste positieve corona-testen dateren van eind vorige week. Naast de drie besmette personeelsleden steeg het aantal positieve tests bij de bewoners van één welbepaalde leefgroep van zwaar zorgbehoevende bejaarden sindsdien zienderogen. Zaterdagmorgen was er daar sprake van twee gevallen, ’s namiddags waren het er al vijf en zondagnamiddag liep het aantal bevestigde gevallen op tot liefst 17, op een totaal van 120 rusthuisbewoners. “Na de eerste vaststellingen hebben we meteen de volledige leefgroep aan een Covid-19-test laten onderwerpen”, zegt Bernard Bruggeman, gedelegeerd bestuurder van Woonzorggroep GVO waaronder Amphora valt. “Amper drie bewoners bleken niet besmet. Zij verblijven sinds zondag in crisiskamers en zorgflats die vrij waren.”

Een van de besmette bewoners is intussen overleden. “Wel wil ik verduidelijken dat deze man al van vóór de corona-uitbraak in ons land palliatieve bijstand krijgt. Je mag die persoon dan ook niet als een coronaslachtoffer beschouwen”, zegt Bernard Bruggeman.

Toch een beetje hoopgevend nieuws: tot dusver hoefden slechts twee van de getroffen bewoners op de Covid-19-afdeling van het ziekenhuis te worden opgenomen, net als een van de drie besmette medewerkers. De twee andere personeelsleden verblijven thuis in ziekteverlof. “Niemand van hen ligt op dit moment (zondag late namiddag, n.v.d.r.) op de afdeling intensieve zorgen. Volgens de informatie die ik op dit moment heb, verkeert geen enkele van de twintig besmette personen in ademnood. Niemand maakt ook constant koorts.”

Gespecialiseerd team

Sinds de vaststelling van de eerste besmettingen op zaterdag 28 maart 2020 werd het outbreak-plan, dat grondig voorbereid was en klaarlag, geactiveerd. “Er werd vervolgens onmiddellijk een verhoging hoger geschakeld om verdere besmettingen te vermijden. Alle bewoners verblijven op de kamer. Daarnaast zetten we een gespecialiseerd coronateam in en worden er bijkomende testen afgenomen.” Naast extra beschermingsmaterialen zijn er vanuit Woonzorggroep GVO ook bijkomende medewerkers ingezet, gaande van verpleegkundigen en zorgkundigen over onderhoudsmedewerkers en medewerkers die psychologische bijstand verlenen.

Voor de woonzorggroep is dit nog maar het eerste woonzorgcentrum van de tien die het overkoepelt in West-Vlaanderen waar corona is uitgebroken. “We volgen de maatregelen al van in het begin nog strikter op dan de overheid noodzakelijk acht. Zo draagt ons personeel al twee weken mondmaskers en wordt twee keer per dag hun temperatuur gemeten. Bij de minste vorm van koorts wordt hen opgedragen een arts te contacteren en zich te laten testen. Met koorts wordt er absoluut niet gewerkt”, geeft gedelegeerd bestuurder Bruggeman van GVO nog mee.

Gezien de rusthuizen al ruim twee weken gesloten moeten blijven voor bezoekers, gaat hij er niet van uit dat iemand van hen de bron is van de verspreiding. “Hoe dan ook acht ik de kans reëel dat er de volgende dagen nog bevestigde besmettingen bijkomen.”

Loos alarm in wzc De Oever

Net voor het weekend vertoonden ook drie bewoners van het woonzorgcentrum De Oever in Oostnieuwkerke symptomen van het coronavirus. Na overleg met de huisarts werden ze alle twee getest. “Het eerst resultaat is negatief”, aldus burgemeester Francesco Vanderjeugd (Open VLD). Het woonzorgcentrum in Oostnieuwkerke blijft op dit moment dus gespaard van het coronavirus. De medewerkers van De Oever houden de toestand van de bewoners wel nauwlettend in de gaten.

Door TOM VAN HOUTTE EN BERT FEYS
Helden van corona
Slachtoffers van corona
Meest recent