Zes jaar lang op tv, maar toch heeft niemand het gemerkt: maker ‘De wereld draait door’ deelt opvallend geheim

Bron © BNN Vara

Tientallen. Minstens. Soms waren ze duidelijk in beeld, soms waren ze goed verborgen. Maar ze waren er. En toch had geen enkele kijker - zelfs niet alle medewerkers van het tv-programma - het door dat vormgever Thijs er een sport van maakte om jarenlang (bad)eendjes in het decor van ‘De wereld draait door’ te verstoppen. Nu het programma ten einde is gelopen, besloot Thijs zijn “geheim” te onthullen.

De eerste aflevering van ‘De wereld draait door’ werd uitgezonden op 10 oktober 2005, maar pas zes jaar geleden begon Thijs als vormgever voor het Nederlandse tv-programma te werken. En van in het prille begin verstopte Thijs eendjes in het decor. “Mijn vriendin en ik noemen elkaar eendje”, getuigt Thijs. “Dat is gebeurd op een festival, toen ik een paar drankjes op had. Ik kon helemaal geen keuzes meer maken en ik liep maar gewoon een beetje achter haar aan te waggelen. En toen zei ze de dag erna: je liep achter me aan als een eendje, de hele dag.”

De eendjes die Thijs verstopte in het decor van ‘De wereld draait door’, waren dus voor zijn vriendin Iris bedoeld. “Al weet ik niet of ik het haar de eerste keer heb verteld. Het zou kunnen dat ik dat later pas gedaan heb.”

Het eerste eendje werd verstopt tijdens een gesprek met Halina Reijn over hotels in Amsterdam, later zouden er nog tientallen volgen. Maar in al die jaren heeft geen enkele kijker het opgemerkt. Meer nog: zelfs presentator Matthijs van Nieuwkerk wist er niet van.

Door mtm