Abonnee worden? Kies je leesformule

29/03/2020 - Buitenland
camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

In het kerkje van Seriate (Bergamo) zegent priester Don Marcello een lange rij kisten van mensen die overleden zijn aan het coronavirus.   AFP

4,7 miljard euro vrijgemaakt om hardst getroffen mensen te helpen

Al meer dan 10.000 doden in Italië

Met nog eens 889 extra doden in 24 uur tijd staat de dodentol in Italië nu op 10.023. Dat is liefst een derde van het totale aantal doden wereldwijd. Het aantal besmettingen steeg eveneens: van 86.498 tot 92.472. En toch is er stilaan wat hoop.

Wereldwijd al 30.671 doden

Het aantal doden lag gisteren dan wel ietsje lager dan de 919 van vrijdag, maar met 889 overledenen slaat het coronavirus nog steeds keihard toe in Italië. Toch probeerde eerste minister Giuseppe Conte gisteravond tijdens een persconferentie ook positief nieuws te brengen. “We hebben vandaag het hoogste aantal genezen patiënten geregistreerd, namelijk 1.434”, klonk het. “Begin volgende week spreken we met de experten en hopen we nog goed nieuws te krijgen.”

De doodskisten van coronaslachtoffers worden ontsmet.  Photo News

Intussen leven de Italianen al drie weken lang in lockdown. Maar gezien de epidemie nog steeds fel woedt, is van afzwakken geen sprake. “Het is duidelijk dat de lessen geschorst blijven en dat de scholen niet zullen openen”, zei Conte. “Als we redelijk zijn, dan kunnen we nog niet spreken over een terugkeer naar normale activiteiten.” Conte liet voorts nog weten dat er 4,7 miljard euro vrijgemaakt wordt om diegenen die het meest in moeilijkheden komen te helpen met onder meer voedselpakketten en winkelbonnen.

Toch zucht van opluchting

De Noord-Italiaanse regio Lombardije blijft met meer dan 500 nieuwe sterfgevallen nog steeds het zwaarst getroffen. Maar toch klinkt net daar wat hoop. Zelfs al zijn er intussen 40.000 mensen besmet en 6.000 overleden, het aantal nieuwe patiënten dat er gehospitaliseerd wordt, lijkt stilaan stabiel te worden. In 24 uur tijd kwamen er bij de 1.319 mensen op intensieve zorgen maar 27 meer bij. “Er komt stilaan een zucht van opluchting bij onze zorgverleners. Een kleine zucht, maar die is er wel”, aldus Giulio Gallera, gezondheidscommissaris van de regio Lombardije. “In alle ziekenhuizen zien we een terugloop van het aantal patiënten dat zich aanmeldt. Op sommige plaatsen gaat het om een zeer minieme verandering, op andere plaatsen om een toch wel duidelijke.”

Besmettingen in Vaticaan

Het Vaticaan maakte gisteren nog bekend dat na onderzoek bij 170 mensen er zes positieve coronatesten bleken te zijn. “Ik kan bevestigen dat noch de Heilige Vader noch zijn naaste medewerkers onder hen waren”, zei een woordvoerder. Twee mensen die in hetzelfde gebouw wonen als de 83-jarige paus testten wel positief. Eerder gingen ook al geruchten dat de paus zelf besmet zou zijn. Begin maart voelde Franciscus zich niet lekker, maar dat bleek een gewone verkoudheid te zijn.

Ook legertrucks worden ingezet om de kisten met de lichamen van slachtoffers weg te brengen.  AP

Wereldwijd al 30.671 doden

- Italië: 10.023

- Spanje: 5.982

- China: 3.295

- Iran: 2.517

- Frankrijk: 2.314

- Verenigde Staten: 2.047

- Verenigd Koninkrijk: 1.019

- Nederland: 639

- Duitsland: 433

- België: 353

AANGERADEN