Voedselafdeling van Gentse haven draait sinds corona op volle toeren

Foto: DVH

Gent -

De hoeveelheid voedsel die binnenkomt in de Gentse haven is gestegen sinds de start van de coronacrisis. Ook chemiebedrijven en bedrijven gespecialiseerd in brandstof doen het goed.

North Sea Port, de gefuseerde haven van Gent en Zeeland, is ondanks de coronacrisis nog operationeel. Dat burgers door de crisis voedsel inslaan, heeft voor de haven positieve gevolgen. “North Sea Port merkt als food port hier een toename in de goederenoverslag. Ook bedrijven in de chemie, waar onder meer handgel wordt gemaakt, en brandstoffen, die fabrieken nodig hebben om te blijven draaien, doen het goed”, zegt North Sea Port.

Wel is er een duidelijke daling van het aantal scheepvaartbewegingen in de haven. Omdat doe-het-zelfzaken toe zijn en steeds meer werven worden stilgelegd, neemt de verkoop van bouwmaterialen af. Dat voelt zegt het havenbedrijf ook te voelen.

Automobiel

“Ook de sectoren van de automobiel en de roll on/roll off zien een daling in de volumes. Onder meer door de sluiting van diverse bedrijven en het importverbod voor auto’s naar het Verenigd Koninkrijk”, zegt North Sea Port.

LEES OOK. Nog fruit en granen in de winkel dankzij Gentse haven: “Zonder ons echte voedselproblemen”

Door Sander Luyten
Helden van corona
Slachtoffers van corona
Meest recent