Aangiftes tijdelijke werkloosheid lopen te traag binnen: vooral werkgevers sloom

Bron © BELGA

ABVV-topvrouw Mirande Ulens. (Archiefbeeld) Foto: BART DEWAELE

De aanvragen voor tijdelijke werkloosheid moeten zowel door werknemer als werkgever worden ingediend en die laatste handelt te traag. “Van de 400.000 aanvragen die de vakbonden hebben binnengekregen, hebben we nog maar 10 of 15 procent aangiftes gekregen van de werkgever”, aldus ABVV-topvrouw Miranda Ulens zondag in De Zevende Dag. Op die manier dreigt de werkloosheidsvergoeding niet op tijd te kunnen worden uitbetaald.

Concreet gaat het om 55 tot 75 euro per dag stempelgeld waar de werknemer in tijdelijke werkloosheid recht op heeft. De werkgever moet aangeven hoeveel dagen de werknemer gestempeld heeft. “Wij hebben die input nodig en dus zeg ik: werkgevers, aan het werk!”, aldus Ulens.

Danny Van Assche van Unizo merkte op dat het voor veel bedrijven de allereerste keer is dat zij een beroep moeten doen op het stelsel van tijdelijke werkloosheid en dus de finesses niet zo goed kennen. “We hebben deze week een oproep gelanceerd naar alle ondernemers om niet tot de laatste dag van de maand te wachten met de aangifte als men toch de hele maand gesloten is. Vele mensen weten dat niet.”

LEES MEER. Stormloop op uitkeringen voor tijdelijke werkloosheid: “Tot 20 aanvragen per minuut”

Door blg
AANGERADEN