Cultuuragenda. Cultuur en entertainment zonder uit uw kot te komen

© if

Zoe Bizoe die het doet op muziek van Wolfgang Amadeus Mozart. Wouter Deprez die uitlegt wat hamsteren echt betekent. Pascale Platel die Ola Pola Potloodgat bij u thuis speelt. Opera Ballet Vlaanderen die met Rusalka uw living 2,5 uur omtovert tot een operazaal. Muzamies, het pittige vrouwenpopkoor uit Ledeberg dat zich niet uit zijn lood laat slaan door corona en vanuit quarantaine met zowat twintig leden afzonderlijk en toch samen Bad Guy van Billie Eilish repeteren. Ziedaar, een karrenvracht cultuur en entertainment zonder uit uw kot te komen.

An Rosies, Klaas Vandromme en Rudy Tollenaere

Muzamies repeteert Bad Guy in quarantaineMuzamies is een pittig damespopkoor dat zo succesvol is dat het met een wachtlijst moet werken. Nog niet zo lang geleden verkochten ze hun jaarlijkse show in Ledeberg meermaals uit, en Muzamies is ook geselecteerd voor de World Choir Games die deze zomer in Gent en Antwerpen zouden doorgaan. Zouden. De World Choir Games worden beschouwd als de Olympische Spelen van de koormuziek. Zopas raakte bekend dat de World Choir Games, net zoals de Olympische Spelen overigens, een jaar uitgesteld worden. Maar zoals gezegd, Muzamies is een pittig koor dat zich niet zomaar door corona laat vellen. Recent repeteerde een twintigtal van de dames het nummer Bad Guy van Billie Eilish. In quarantaine. Met dank aan de steeds eenvoudig wordende technieken levert dat een fijn resultaat op.

Kijk en luister

Speel jouw versie van 'Choice' door Bram De Looze

#5voor12 is een initiatief van Kunstenoverleg om elke dag, om 5 voor 12 een Gentse artiest iets via Facebook in de huiskamer te brengen. Eén van de afgelopen dagen componeerde jazzpianist Bram De Looze in het teken van ‘World Piano Day 2020’ het stuk Choices.

Bram De Looze: 'De titel van de compositie ‘Choice’ verwijst naar de plotse grote hoeveelheid aan cruciale keuzes die worden gemaakt in deze periode, mijn gedachten zitten bij diegenen die het niet zo makkelijk hebben en vooral de harde keuzes in ziekenhuizen.'

#5voor12 en Kunstenoverleg Gent nodigen alle pianisten uit, om ons hun 'vrije interpretatie' te bezorgen. Print de partituur, die je vindt op www.123-piano.be/worldpianoday2020 en mail een filmpje met jouw versie naar info@123-piano.be of tag de FB-pagina '123-piano' en/of 'Kunstenoverleg Gent'. HAPPY WORLD PIANO DAY! #worldpianoday2020.

Rusalka van Dvorak 2,5 uur op schoot bij u thuis

Ook Opera Ballet Vlaanderen doet inspanningen om de operaliefhebber in deze coronatijden te laten genieten. Via de site van Opera Ballet Vlaanderen kan men 5 producties bekijken, waaronder Rusalka van Dvorak. Het verhaal is geïnspireerd op De Kleine Zeemeermin, het mysterieuze waterwezen dat hunkert naar een menselijke ziel. Dans staat in deze voorstelling centraal. De pluchen stoel vervangt u maar door uw eigen comfortabel zitmeubel. Klaar voor 2,5 uur opera en dans.

Behalve Rusalka biedt de Opera Ballet Vlaanderen nog vier andere voorstellingen aan. Klik daarvoor naar hun site

Zottigheden van Toon PorrezNiet meteen cultuur met een hoofdletter C, maar een andere vorm van entertainment brengt Toon Porrez, die u zou kunnen kennen van de Love Boat parties. Hij begon er aan uit verveling en kreeg op bepaalde van zijn filmpjes in die mate reacties dat hij zich aangepord voelde om er af en toe eentje te posten. Bekijk het als een vorm van karaoke, waarbij de microfoon vervangen is door een soeplepel. Klik hier door naar zijn FB-pagina.

Zoe Bizoe traint thuis op Wolfgang Amadeus MozartHet zal je maar overkomen als gevierde en gelauwerde burlesque-artieste. Niet kunnen optreden. Niet bewegen. En bijkomen, zodat je het risico loopt om straks (nu ja, hoe ver reikt het woord straks?) na die lockdown niet meer in je showbizzkleren te kunnen. Maar Zoe Bizoe vindt voor elk probleem wel een oplossing. Via haar Facebookpagina toont ze waar ze mee bezig is. Heel recent gooide ze zich op het Requiem Mass in D Minor van Wolfgang Amadeus Mozart. 3 minuten en 24 seconden lang. Klik hier en verwacht het onverwachte.

Haal Baron Deprez in huisGentenaar met een Westvlaams accent Wouter Deprez heeft samen met de Gentse tekenaar Randall Casaer een nieuwe versie gemaakt van de geweldige belevenissen van de Baron von Münchhausen. Die dappere man werd driehonderd jaar geleden geboren en beleefde aan de lopende band spannende avonturen. Toen hij met pensioen ging, vertelde hij al zijn lotgevallen gul verder. Soms met de nodige dramatische overdrijving. Zo ook Wouter Deprez nu dus. Boek en vertelcd zijn te verkrijgen via de webshop van Wouter Deprez. Er komt ook een tentoonstelling in Gent, maar die wacht nog op coronatoelating.

En dan is er nog dit. Mocht u in deze coronatijden de ware betekenis van het woord hamsteren vergeten zijn , bekijk dan dit fragment uit de show Slijk. Wouter Deprez legt het haarfijn uit.

Potloodgat en andere podiumkunsten aan huis

Podium aan huis is een website die doet wat ze belooft. Theatervoorstellingen in uw living. Niet live, maar integrale uitzendingen die u op scherm kan bekijken. Het doet ons denken aan de tijd dat er ook op televisie nog integrale theatervoorstellingen uitgezonden werden. Het aanbod is niet gering, en er zitten er ook een aantal bij met een zwaar Gentse inslag: zoals daar zijn: Ola Pola Potloodgat van Pascale Platel, Karandasj van de Kopergieterij, Poepsimpel van Compagine Cecilia, en De man, de vrouw en de beer van Bronks, met Robrecht Vanden Thoren en Dominique Van Malder in de hoofdrollen. Bekijk het positief: het is een kans om een voorstelling die u aanstipte om zeker te bekijken maar er niet toe kwam tickets te kopen wegens druk, druk, druk in die pre-coronatijden. Grijp uw kans en wakker de goesting om later weer echt naar de theaterzalen te trekken aan. Klik hier voor het volledige overzicht.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten