Zijn winst in Gent-Wevelgem van 2015 was zijn laatste kunststukje, nadien verging het Luca Paolini heel wat minder

Foto: Photo News

Heel wat wielerliefhebbers zagen vandaag door de herhaling op één Luca Paolini nog eens de spectaculaire Gent-Wevelgem van 2015 winnen. Het zou het allerlaatste kunststukje zijn van de toen 38-jarige Italiaan: in deTour van dat jaar werd hij immers betrapt op het gebruik van cocaïne en de daaropvolgende schorsing bleek het einde van zijn carrière.

QUIZ. Vandaag stond normaal Gent-Wevelgem op het programma: wat weet u nog van deze Vlaamse oerklassieker?

Paolini werd in 2015 uit de Tour gezet nadat in zijn lichaam sporen van cocaïne werden gevonden. Hij werd door de UCI achttien maanden geschorst, maar droomde nog van een comeback. Alleen bleek niemand in het peloton daar open voor te staan.

“Ik heb hard getraind en had opnieuw een behoorlijk niveau”, aldus Paolini destijds in de Gazzetta dello Sport. “Maar ik vond nergens een ploeg. Bij Astana bijvoorbeeld zei Vinokoerov dat hij me na mijn dopingschorsing geen contract meer kon geven. Daar moest ik om lachen. Ik had ook graag bij Bahrain-Merida gereden, maar de Arabische cultuur laat zeker geen fouten toe met alcohol en drugs. Toch bleef ik erin geloven. Ik had de kerstvakantie als deadline gesteld, maar er is niets gebeurd. Het smaakt toch een beetje bitter.”

Na zijn positieve plas getuigde Paolini dat zijn cocaïnegebruik een gevolg was van een verslaving aan slaapmiddelen, onder meer om de dood van zijn broer in 2004 te verwerken.

Carrièreswitch

Op zijn 40ste besloot Paolini dan maar om een punt te zetten achter zijn carrière. Nadat hij eerst als superknecht van Paolo Bettini fungeerde, reed de Milanees zelf nog een aardig palmares bij elkaar. Hij won onder andere ook de semi-klassiekers Ronde van Piëmont, de Brabantse Pijl en de Omloop Het Nieuwsblad. Op het WK van 2004 in Verona werd hij derde en hij won telkens een etappe in de Ronde van Spanje en de Giro d’Italia, waar hij vier dagen lang ook het roze mocht dragen.

Samen met drie partners nam hij in 2017 in het historisch centrum van Como een bar over, genaamd Caffe Monti.

Bekijk hier de samenvatting van zijn zege in een legendarische Gent-Wevelgem:

Door Michiel Verheirstraeten
AANGERADEN