Minstens 80 coronapatiënten in Gentse ziekenhuizen, maar overal nog bedden vrij

Foto: fvv

Gent -

Verspreid over de vier Gentse ziekenhuizen worden minstens 80 mensen verzorgd omdat ze besmet zijn met het coronavirus. Dat blijkt uit een rondvraag van De Gentenaar. Enkel in het AZ Sint-Lucas stierven al besmette patiënten, maar of corona de oorzaak was, is onduidelijk. In alle ziekenhuizen zijn nog voldoende bedden vrij.

Het aantal besmettingen en ernstig zieken door het corona-virus blijft toenemen in België. In Gent geven twee van de vier ziekenhuizen geen cijfers vrij van het aantal patiënten. Het is niet mogelijk om een exacte stand van zaken te geven.

Cijfers die wel worden vrijgegeven, geven aan dan minstens tachtig personen in Gent momenteel worden verzorgd na een besmetting met het virus.

Dit is de situatie in de Gentse ziekenhuizen:

In het UZ Gent werden afgelopen weekend ongeveer 55 met corona besmette patiënten verzorgd, 24 van hen liggen op de afdeling intensieve zorg. Sinds het begin van de crisis werden al 23 patiënten ontslagen omdat ze waren genezen of omdat ze thuis konden uitzieken.

Nog goed nieuws: in het UZ Gent is nog niemand overleden aan corona. “We zien dat het aantal patiënten stijgt maar alles is onder controle”, zegt woordvoerster Lies ­Ketels. “We kunnen onze capaciteit uitbreiden, mocht dat nodig zijn. Het aantal medewerkers dat ziek is geworden, ligt voorlopig erg laag.”

Ook in AZ Jan Palfijn neemt het aantal corona-opnames toe. Zondag lagen 21 patiënten op de Covid-afdeling en drie op de afdeling intensieve zorg. In Jan Palfijn wordt vastgesteld dat meer mensen naar de spoed komen.

De wachtruimte werd daarom zondag opnieuw uitgebreid. Daarvoor leverde scoutsgroep De Koala’s uit Mariakerke een tent. “We hadden ook bij het leger een tent gevraagd maar via iemand van de spoeddienst kwamen we bij de scouts terecht. Met zeven hebben ze die tent opgezet”, zegt woordvoerster Sofie Moreels.

Ook Jan Palfijn heeft nog voldoende bedden vrij. “En we kunnen opschalen indien nodig”, zegt Moreels. “Ondertussen leiden we extra mensen op om te kunnen werken met ademhalingsapparatuur.”

In het ziekenhuis is nog niemand overleden aan corona. Een besmette man overleed in de ambulance op weg naar Jan Palfijn, maar of zijn dood iets met het virus te maken heeft, is niet bekend.

In AZ Sint-Lucas zijn al verschillende mensen overleden die besmet waren met het coronavirus. Maar gezien hun hoge leeftijd is ook daar onduidelijk of het virus de werkelijke doodsoorzaak is. Cijfers geeft het ziekenhuis niet, maar woordvoerster Iny Cleeren benadrukt dat in Sint-Lucas ook al patiënten genezen zijn verklaard en dat er nog heel wat bedden vrij zijn.

“Niet-dringende behandelingen zijn uitgesteld. Daardoor kunnen we snel bijkomende plaatsen creëren op andere afdelingen. Ervaren artsen of verplegers die nu minder werk hebben, worden opgeleid om in de Covid-afdeling te werken”, zegt Cleeren.

Tweemaal per dag vergadert het ziekenhuis, onder meer over de voorraad beschermend materieel. “Het ­tekort aan maskers en alcoholgel is opgelost. Nu kunnen we nog extra schorten gebruiken, maar er komt een nieuwe levering”, aldus Cleeren.

Tot slot laat ook Catherine Zenner, woordvoerster van AZ Maria Middelares, weten dat ook daar alles onder controle is. “Bovendien zijn voorbereidingen getroffen voor mocht het drukker worden. Onze afdeling intensieve zorg kan nog maal drie en de ­beademingscapaciteit kan worden verdubbeld”, zegt Zenner.

Door Sander Luyten
Helden van corona
Slachtoffers van corona
Meest recent