Abonnee worden? Kies je leesformule

30/03/2020 - Natuur en Wetenschap
camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

  triangle news

Drie nieuwe soorten vliegende dinosauriërs ontdekt in Marokko

Wetenschappers hebben fossielen gevonden van drie nieuwe soorten vliegende reptielen die honderd miljoen jaar geleden in het Saharagebied leefden. “Het zijn alledrie getande pterosauriërs – een soort vliegende dinosaurus. Hun vleugels hadden een spanwijdte tussen de drie en de vier meter”, zegt de Britse paleontoloog prof David Martill.

Hij en zijn team deden de ontdekking in de zogenaamde Kem Kem-beddingen, een strook langs de Marokkaans-Algerijnse grens waar in het verleden ook al veel fossielen werden gevonden. Uit de studie, gepubliceerd in het gerenommeerde Cretaceous Research Journal, blijkt dat er op die plaats in het noorden van de Sahara verschillende kolonies van deze voorhistorische supervogels leefden.

“Het waren echt roofdieren”, zegt Martill. “Ze zweefden wellicht boven het water en gristen de vissen uit de zee met hun bek, waarin vervaarlijk grote tanden zaten. Te zien aan de vorm van die tanden moeten het bijzonder effectieve jagers zijn geweest. Pterosauriërs van deze grootte zouden over grote afstanden hebben kunnen jagen, vergelijkbaar met hedendaagse vogels zoals condors en albatrossen.”(frp)

AANGERADEN