Trump: “Als VS aantal doden op 100.000 à 200.000 kunnen houden, hebben we goed gewerkt”

Bron © BELGA

Foto: EPA-EFE

De Amerikaanse president Donald Trump heeft zondag gezegd dat als de VS de dodentol door Covid-19 kunnen beperken tot 100.000 à 200.000 ze “goed werk” hebben geleverd, en dat zijn regering het aantal potentiële sterfgevallen heeft verlaagd ten opzichte van eerdere schattingen van meer dan 2 miljoen.

Trump verwees tijdens een persconferentie zondag naar een model dat voorspelde dat in de Verenigde Staten 2,2 miljoen doden konden vallen, als niet ingegrepen werd. “Als we dat kunnen beperken tot laat ons zeggen 100.000, dat is een verschrikkelijk aantal, misschien zelfs minder ... Als het dus tussen de 100.000 en 200.000 is, dan hebben we allemaal samen heel goed werk geleverd”, aldus de president. Volgens Trump deed het cijfer van 2,2 miljoen doden hem “heel goed voelen” over “wat we vorige week deden”, waaronder het pakket van 2,2 biljoen dollar aan steunmaatregelen. “Dan klinkt dat niet als zoveel meer.”

Op dit moment zijn 2.479 patiënten in de Verenigde Staten overleden aan Covid-19. Het land telt 142.106 besmettingen, het hoogste aantal ter wereld.

Piek over twee weken

De president verwacht de piek in het aantal doden in de VS als gevolg van het coronavirus over twee weken. “De modellen schatten in dat de piek in het sterftecijfer waarschijnlijk over twee weken zal zijn”, aldus Trump.“Niets is erger dan de overwinning bekendmaken voordat die is behaald”, voegde hij eraan toe. “Dat zou het grootste verlies zijn. Daarom is het erg belangrijk dat iedereen zich strikt aan de richtlijnen rond social distancing houdt.”

De landelijke richtlijnen waren oorspronkelijk bedoeld als “15 dagen om de verspreiding te vertragen” en zouden volgende week aflopen. Tijdens de persconferentie van zondag kondigde Trump echter de verlenging aan van die federale richtlijnen tot 30 april.

De president gaf toe dat die mogelijk opnieuw verlengd zullen moeten worden, maar verwacht dat het land rond 1 juni “op weg is naar herstel”. Eerder hoopte hij dat tegen Pasen het ergste voorbij zou zijn.

De president zei dat er dinsdag een “belangrijke” aankondiging komt over de plannen en strategie van de regering voor de toekomst. “Dinsdag zullen we deze plannen afronden en een samenvatting van onze bevindingen, ondersteunende gegevens en strategie aan het Amerikaanse volk verstrekken.”

Door adb
Helden van corona
Slachtoffers van corona
Meest recent