AZ Rivierenland reserveert 116 bedden voor coronapatiënten

De Bornemse campus van het AZ Rivierenland. Foto: Joris Herregods

Reet / Rumst / Bornem -

Het AZ Rivierenland met campussen in Bornem en Reet (Rumst) heeft capaciteit uitgebouwd om in totaal 116 coronapatiënten op te vangen. Daarvan werden er twintig gereserveerd op de afdelingen intensieve zorg.

Zoals overal zijn het hectische tijden in de ziekenhuizen, ook in Klein-Brabant en in de Rupelstreek. “Wij hebben de afgelopen weken gradueel onze capaciteit voor de opvang van positieve en verdachte Covid-19-patiënten opgeschaald”, zegt Sofie Vermeulen, communicatieverantwoordelijke van het AZ Rivierenland. Op die manier hadden artsen en personeelsleden voldoende tijd om zich daarop te organiseren en op te leiden. Anderzijds was er ook ruimte om extra apparatuur en materialen bij te bestellen.

Twee triageposten

Samen met de gemeenten en de huisartsen uit de regio’s werden er triageposten opgericht. Ze werden opgericht op de parking voor de spoeddiensten in Bornem en Reet. In het ziekenhuis worden de patiëntenstromen zoals elders strikt gescheiden. “De scheiding gebeurt al bij de aanmelding op spoedgevallen en loopt verder in het ziekenhuis”, legt Vermeulen uit.

Bevallingen en alle andere dringende ingrepen hebben de voorbije weken overigens gewoon plaatsgevonden. “Patiënten komen voor hun noodzakelijke behandelingen zoals bijvoorbeeld chemotherapie. Dringende ingrepen en behandelingen kunnen perfect plaatsvinden. We vragen patiënten om dringende zaken niet uit te stellen”, luidt het. Alle niet-dringende ingrepen en consultaties werden ondertussen geannuleerd tot en met vrijdag 17 april.

Door svh
MEER OVER HET CORONAVIRUS
Meest recent