Herbekijk hier onze Sportwereld Live met Oliver Naesen: “Ik hoop op de Tour de France en Vlaamse klassiekers in het najaar”

Foto: BELGA

Het zijn barre tijden voor elke wielerliefhebber in deze koersloze coronatijden. Ook voor de wielrenners zelf is het een kwestie van geduld en doorzettingsvermogen. Hoe vullen zij tegenwoordig hun dagen? Wij vroegen het tijdens onze Sportwereld Live aan Oliver Naesen. Hieronder kan u de meest opmerkelijke quotes van Naesen lezen, helemaal onderaan het artikel kan u dan weer het volledige gesprek herbekijken.

Oliver Naesen (AG2R La Mondiale) liet in de Omloop Het Nieuwsblad (7e) zien dat hij klaar was om ook dit voorjaar een gooi te doen naar een zege in een klassieker. Helaas besliste corona daar anders over. En dus vult de 29-jarige Oost-Vlaamse renner zijn dagen met trainingstochtjes. De ene keer al langer dan de andere. “Vandaag heb ik een toertje van 90 kilometer gefietst, morgen was het normaal gezien Dwars door Vlaanderen dus ga ik de heuvelzone van die voorjaarsklassieker eens rijden. Afgelopen week reed ik ook al de finale van E3 Harelbeke en volgende week ga ik mij ook nog eens wagen aan de twee laatste lussen van de Ronde van Vlaanderen. Eigenlijk is het bezigheidstherapie, maar op die manier blijf je toch een beetje met je gedachten bij de koers. Het doet super veel pijn om nu geen wedstrijden te kunnen fietsen. Als ik denk aan al het werk dat ik er heb ingestoken om klaar te zijn voor de klassiekers... Om nog maar eens te zwijgen over de al het voorbereidende werk dat de ploegen hadden gedaan.”

Er werd door bepaalde politici gepleit om verre fietstochten te verbieden omdat sommige wielertoeristen zich niet aan de regels zouden houden, maar daar heeft Naesen voorlopig weinig van gemerkt. “De aanbevelingen van de overheid worden over het algemeen goed gevolgd. Ik heb de indruk dat iedereen de regels wel respecteert. Er is ook veel sociale controle. Ik zie amper of geen groepjes rondfietsen. Marc Van Ranst liet ook weten dat je niet op de fiets mag snuiten, dat is een regel die ik normaal gezien ook zelf altijd probeer te volgen.”

“De Franse renners worden helemaal zot”

Naesen post de meeste van zijn trainingstochtje op Strava, maar krijgt regelmatig giftige reacties van renners uit Italië, Spanje of Frankrijk waar de renners niet meer buiten mogen fietsen. “De renners die buiten mogen trainen hebben een enorm voordeel ten opzichte van de renners die binnen moeten blijven. Allicht blijft die situatie nog tien weken zo. Als we dan terug gaan koersen, krijg je een wielrennen op twee snelheden. Zij gaan een enorme achterstand hebben op de Belgen, Nederlanders en Zwitsers. Ik zit in een grote WhatsApp-groep van de ploeg met veel Franse renners en ik kan je vertellen: alle Fransen worden helemaal zot. Die gasten kunnen niet buitenkomen. Het enige wat ze kunnen doen is anderhalf uur op de hometrainer trainen. Dat is goed voor een keer. Zij gaan redelijk doordraaien binnenkort.”

Een van de Franse ploegmakkers is Romain Bardet. Die zou zich normaal gezien voor het eerst toeleggen op de Giro in plaats van de Tour de France, maar die plannen zullen nu allicht gewijzigd worden. “Ik heb nog niet met Romain persoonlijk gesproken over de Tour. Maar als de Tour de France wel zou doorgaan, kan ik mij niet voorstellen dat hij niet zou willen rijden en de ploeg hem niet zou willen meenemen. Ik hoop zelf ook nog op de Tour de France. De start is nu nog twaalf weken. Ik heb gehoord dat het virus nog tien weken zou duren, dat kan nog.”

“Ik hoop op zo veel mogelijk klassiekers in het najaar”

“Maar ik hoop vooral dat er nog zo veel mogelijk Vlaamse klassiekers in het najaar geprogrammeerd zullen worden. Liefst in september en oktober. Als je de Ronde van Vlaanderen op 4 november zet, bestaat de kans dat het sneeuwt of hagelt en dat de koers nog eens wordt afgelast door het extreme weather protocol. Het is nu eerst wachten op de UCI die een nieuwe koerskalender moet bekendmaken, maar de stemmen die ik hoor van verschillende ploegen en organisatoren is dat ze toch wel rekenen op het kunnen programmeren van de voorjaarsklassiekers in het najaar.”

Oliver Naesen is op het einde van het seizoen einde contract bij AG2R. Hij heeft zich dit voorjaar niet kunnen bewijzen, gooit dat roet in het eten voor een contractverlenging? “Als klassiek renner wou ik eigenlijk wachten tot tussen de klassiekers en de Tour om mijn contract te bespreken. Want de goede contracten worden voor de Tour getekend. Voor mij is er niks veranderd. Het liefst zou ik gewoon mijn contract verlengen.”

“Solidariteit klinkt mooi, maar op het einde van de maand moeten ook mijn rekeningen betaald worden”

Bij sommige wielerploegen zoals Lotto-Soudal wordt een deel van het personeel op technisch werkloos gezet en staan de renners een deel van hun loon af uit solidariteit met de medewerkers. Naesen is daar zelf niet voor gewonnen. “Solidariteit klinkt héél mooi in de krant, maar iedereen heeft zijn rekeningen die op het einde van de maand betaald moeten worden. Ik sta er niet voor te springen om een deel van mijn loon af te staan. Wij hebben van de ploeg te horen gekregen dat iedereen die vast in dienst is bij de ploeg zijn loon gewoon verder krijgt uitbetaald zoals werd afgesproken. We blijven ook gewoon trainen. Het is niet dat we niets doen.”

Tot slot. Heeft Oliver Naesen zich ontpopt tot de nieuwe man nu hij veel meer thuis is in het voorjaar dan de voorbije jaren? “Elk nadeel heb zijn voordeel. Mijn vrouw Dorien heeft het als apothekeres momenteel erg druk, dus doe ik thuis nu mijn duit in het zakje. Ik kuis en ik probeer ook te koken. Onze tuin is nog niet aangelegd dus in die woestijn hoef ik voorlopig gelukkig niet te werken. We hebben ook meer tijd voor elkaar. Meer quality time, dat is ook wel eens aangenaam. Maar een heel jaar thuis blijven zie ik ook niet zitten.”

Mee in de ontsnapping met De Gendt?

Leuke uitsmijter: Oliver Naesen kreeg tijdens de Sportwereld Live ook de vraag van Thomas De Gendt wanneer zij eens samen zouden gaan trainen. “Momenteel kan dat niet, want hij is niet mijn vaste trainingsmaat. En dan mag je niet samen fietsen in deze corona-tijden. Misschien komen we elkaar wel tegen in de Tour de France, maar ik weet niet of ik met hem in de ontsnapping zou willen zitten.” Op Facebook beloofde De Gendt “lief te zullen zijn” voor Naesen. “Allez, dan is het goed! Lucien Van Impe classic zoals twee jaar geleden?”

Door Maarten Delvaux
AANGERADEN