Matrassenproducent Salus maakt enkel nog medische schorten, maar kan vraag niet meer bijbenen

Zaakvoerder Dirk Houben (rechts) en twee van zijn medewerkers. Foto: Ward Bosmans

Lier / Mechelen -

Het Mechelse bedrijf Salus produceert sinds vorige week medische schorten voor een ziekenhuis en een woonzorgcentrum. Omdat de vraag dramatisch toeneemt, zoeken de zaakvoerders vrijwilligers die in hun woonplaats Koningshooikt (Lier) mee helpen stikken.

Bij Salus worden voorlopig geen bedden, matrassen, lattenbodems, boxsprings en raamdecoratie meer gemaakt. Alle medewerkers zijn technisch werkloos, op drie na. Die maken sinds vorige woensdag medische schorten. “Glen, Irina en Wim hebben er al een honderdtal gestikt. Nu ze de handelingen gewend zijn, zullen ze er wel wat meer kunnen maken, maar dan nog kunnen we niet aan de vraag voldoen”, zeggen zaakvoerders Dirk Hoeben (58) en Candida Cagnoli (50).

“De schorten die we nu stikken, gaan hoofdzakelijk naar het Onze-Lieve-Vrouwziekenhuis van Aalst. Een neuroloog van dat ziekenhuis had ons dat gevraagd. Zodra we hiermee in de media kwamen, volgden nog heel wat telefoontjes van andere ziekenhuizen, maar ook van woonzorgcentra. Dat kunnen we met onze drie medewerkers uiteraard niet aan. Bovendien blijven we met een loonkost zitten zonder dat daar nog inkomsten tegenover staan.”

Eigen naaimachine

Maar Dirk en Candida willen de komende weken zo veel mogelijk medische schorten blijven maken. Daarom roepen ze de inwoners van Koningshooikt en onmiddellijke omgeving op om zich als vrijwilliger te melden. “We zoeken mannen en vrouwen die in het bezit zijn van een naaimachine en die ervaring hebben in stikken. We hebben ook mensen nodig om de patronen uit te knippen. Wij zorgen zelf voor stoffen, garen, elastieken en velcro.”

“Om de schorten te maken, mogen we gratis gebruikmaken van het parochiecentrum in Koningshooikt. Dirk Janssens, de voorzitter van vzw Koningshof, heeft onze vraag daaromtrent positief beantwoord. De parochiezaal is voldoende groot om de social distancing te garanderen. Geïnteresseerde vrijwilligers kunnen ons telefonisch en via mail contacteren.”

0495.51.25.08, info@salus.be

Door CVR
AANGERADEN