COMMENTAAR. “De sportbond van het basketbal blinkt nog maar eens uit in incompetentie”

Foto: Rudy DECLERCK

Hoe incompetent en wereldvreemd kan je als sportbond zijn? FIBA besliste om de apotheose van de Champions League basketbal van dit seizoen af te werken einde september begin oktober. Dan zijn enerzijds de nieuwe competities al van start gegaan en anderzijds beschikken de ploegen meestal en bijna volledig over andere selecties.

Dat een tornooi in bijvoorbeeld het tennis naar een latere datum wordt verschoven is nog te begrijpen. Maar toch niet een competitie in de ploegsporten? FIBA besliste vorige deze maand om alle Europese competities zoals Euroleague Women, met Belgian Cats Emma Meesseman (Ekatetinburg) en Julie Allemand (Lyon) en FIBA EuroCup Women, met collega Cats als Jana Raman (Valencia) en Kim Mestdagh (Charleville), definitief en omwille van de corona uitbraak stop te zetten. De enige juiste keuze. De Champions League werd on hold geplaatst en uiteraard ging iedereen in het “basketbalwereldje” er van uit dat de definitieve stopzetting wel snel zou volgen.

Niet dus. De Champions League-campagne van 2019-2020 krijgt met zes maanden uitstel een Final 8 als “apotheose”. Zes ploegen zijn al gekwalificeerd. Voor de laatste twee tickets kampt onder meer Oostende. De kustploeg staat in de best of three en tegen Tenerife op een 1-1 tussenstand. De derde en beslissende wedstrijd moet in Tenerife worden betwist. Coach Dario Gjergja moet nu met een waarschijnlijk compleet nieuwe ploeg dat Europees duel dus afwerken.

Eén pluspunt voor Oostende. Het heeft alvast één oefenmatch op topniveau op de kalender fonkelen. FIBA daarentegen blinkt echter nogmaals uit met incompetentie. Hoe kan je na deze beslissing nog “aux-sérieux” worden genomen...

Door Patrick Ceulemans
  • AANGERADEN