Winkelier die vervallen handgels verkocht op de vlucht voor politie

Sint-Niklaas -

Een van de winkeliers uit de Reinaert Galerij die vervalste en vervallen hangels verkocht, is op de vlucht voor de politie. Zijn kompaan werd aangehouden. Het parket roept de 2.000 kopers van de flesje op om de zeep, die niet werkt, niet te gebruiken.

Met dozen tegelijk werden sinds vrijdag de busjes vervallen handgel binnengesleept in drie winkels in de Reinaert Galerij. In de panden, die uitgebaat worden door dezelfde groep winkeliers, werd vervolgens het etiket van de busjes verwijderd en vervangen door een nieuw label.

LEES OOK. Fraude ontdekt met vervallen handgel: zeep al acht jaar over datum

Ook de houdbaarheidsdatum van de al acht jaar vervallen zeep werd aangepast. De gels werden daarna verkocht, maar de fraude werd al snel opgemerkt. Maandagochtend viel de politie binnen in de bewuste panden. “De gels werden niet alleen te koop aangeboden in de winkel maar ook via Marketplace op Facebook”, zegt het parket van Oost-Vlaanderen. “Naar schatting zouden er een tweeduizendtal flesjes verkocht zijn.”

Minderjarige opgepakt

Twee winkeliers werden opgepakt. Een van hen, een 60-jarige man, werd ondertussen voorgeleid bij de onderzoeksrechter in Dendermonde. Die besliste om hem aan te houden. Een minderjarige mocht na verhoor opnieuw beschikken. Een derde persoon, de kompaan van de man die werd aangehouden, is op de vlucht. Hij wordt momenteel actief opgespoord door de politie.

Het parket van Oost-Vlaanderen waarschuwt ondertussen kopers van de bewuste handgels om die niet meer te gebruiken. “Uit onderzoek bleek dat de verdachten de vervaldatum hadden gemanipuleerd”, bevestigt het parket. “Op die manier probeerden ze potentiële kopers verkeerdelijk te doen geloven dat de handgels nog werkten. Na analyse van een aantal stalen door een gespecialiseerd labo bleek dat het nog aanwezige ethanolgehalte niet hoog genoeg was om een afdoende bescherming te bieden. Deze gels zullen het virus dus niet doden.”

Door Bert Foubert
Helden van corona
Slachtoffers van corona