UEFA laat mogelijkheid nationale competities vóór 3 augustus af te ronden, Champions League voorlopig opgeschort

Foto: EPA-EFE

De Europese voetbalbond UEFA heeft woensdag een videoconferentie met zijn 55 lidstaten gehouden. De UEFA laat de mogelijkheid om de nationale competities voor 3 augustus uit te spelen. Het interlandvoetbal moet wijken: alle wedstrijden in juni worden uitgesteld. Ook de Champions League en de Europa League worden even on hold gezet.

De UEFA komt hiermee tegemoet aan de vraag van onder meer de Premier League, de Bundesliga en de Ligue 1 om de nationale competities toch nog af te werken dit jaar. De uiterste datum is vastgelegd op 3 augustus, want dan moeten de deelnemers aan de Europese bekers worden doorgegeven. Voor de Jupiler Pro League hoeft dit niet per se iets te veranderen, want een meerderheid van de ploegen is voorstander om de competitie af te ronden voor 30 juni. Dat is ook de datum die de UEFA adviseerde, maar de competities kunnen dus in principe tot 2 augustus duren.

Alle wedstrijden in de Champions League en de Europa League worden tot nader order opgeschort. Ook hier zal worden opgevolgd in welke mate het coronavirus zich verder manifesteert.

Na het eerdere uitstel van het EK voetbal naar 2021, schuiven ook het EK voor vrouwen en beloften een jaartje op. Deze toernooien zullen nu plaatsvinden in de zomer van 2022, om uit het vaarwater van het EK voor mannen te blijven.

Interlandvoetbal in juni stilgelegd

Alle wedstrijden van nationale ploegen die normaal in juni zouden plaatsvinden, worden uitgesteld naar een latere nog nader te bepalen datum. Het gaat om de laatste kwalificatie-interlands voor het EK voetbal in 2021 en het EK voetbal voor vrouwen dat verhuist naar 2022. Ook alle geplande vriendschappelijke interlands in juni worden uitgesteld

Voor de Rode Duivels betekent dit dat ze in principe pas opnieuw in actie komen op 5 september in Denemarken in de Nations League. De Red Flames zien na de wedstrijd tegen Zwitserland op 14 april ook de match tegen Litouwen op 9 juni en de vriendschappelijke interland van 5 juni tegen Nederland verschoven worden naar een latere datum. Zij spelen in principe hun eerstvolgende interland in Leuven op 18 september tegen Roemenië in het kader van hun EK-kwalificatiecampagne voor het EK 2022.

Door Joost Marynissen, bla
AANGERADEN