UCI schort alle koersen tot 1 juni op, nog geen beslissing over aangepaste kalender

David Lappartient, UCI-voorzitter. Foto: Photo News

De UCI heeft woensdag beslist dat de koersvrije periode verlengd wordt tot minstens 1 juni. Alle wedstrijden tot dan zullen dus verschoven of afgelast worden. Daarbij is ook de Dauphiné, de traditionele voorloper van de Tour zou normaal op 31 mei starten. Over een aangepaste kalender is er nog geen beslissing gevallen.

De beslissing van de UCI geldt voor alle wielerdisciplines en -wedstrijden.Vorige maand werd het wielerseizoen al tot eind april opgeschort. De verlenging betekent uitstel of afstel voor WorldTour-wedstrijden als de Ronde van Romandië (28 april-3 mei), Eschborn-Frankfurt (1 mei), de Ronde van Californië (10-16 mei) en het Critérium du Dauphiné (31 mei-7 juni). De Ronde van Italië was eerder al geschrapt.

Er wordt gewerkt aan een nieuwe kalender, maar daarover kan de Internationale Wielerunie nog niet veel prijsgeven. Het staat wel vast dat de drie grote ronden en de monumenten prioritair zijn. Het resultaat van die kalender zal worden vrijgegeven “als de tijd rijp is”.

Verder sluit de UCI niet uit dat het einde van het wielerjaar een stukje zal opschuiven. Hoe lang het seizoen zal verlengd worden is nog koffiedik kijken, dit hangt af van wanneer er opnieuw gekoerst kan worden.

Tenslotte wordt een taskforce opgericht die de penibele financiële situatie van de renners en de teams moet bekijken. Ze gaan de contractsituaties in het peloton onder de loep nemen.

Door Raf Hermans
AANGERADEN