Politie mag binnenvallen zonder huiszoeking om lockdown-feestjes stil te leggen: “We hebben altijd een stormram bij”

Bron © Knack

Themabeeld Foto: BELGA

De politie mag zonder huiszoekingsbevel binnenvallen om de naleving van de coronamaatregelen af te dwingen. Dat zegt de korpschef van de politiezone Bilzen-Hoeselt-Riemst, en hij krijgt daarvoor steun van het Limburgse parket. Dat schrijft ‘Knack’.

De lockdown-feestjes blijven een plaag. Zo legde zelfs de relatief kleine politiezone Bilzen-Hoeselt-Riemst de afgelopen dagen twee zulke illegale feestjes stil. Volgens korpschef Dirk Claes werd de politie in beide gevallen vrijwillig binnengelaten door de feestvierders. Maar ook als de aanwezigen weigeren om de deur te openen, kan de politie optreden zonder daarvoor een huiszoekingsbevel te moeten aanvragen. “Wij hebben altijd een stormram bij”, aldus Claes.

De korpschef verwijst naar een omzendbrief van 25 maart van het College van Procureurs-Generaal, waarin staat te lezen dat “artikel 27 van de wet op het politieambt toegepast kan worden, dat een bestuurlijke doorzoeking van privéplaatsen mogelijk maakt”. Volgens dat artikel mag de politie gebouwen betreden wanneer het gevaar “een uitermate ernstig en ophanden zijnde karakter vertoont dat het leven of de lichamelijke integriteit van personen bedreigt”.

Volgens Claes valt het coronavirus onder die noemer, en het parket van Limburg bevestigt dat. “Als men weigert de politie toe te laten de gezondheidsmaatregelen tegen het coronavirus te handhaven, mag die inderdaad zonder toelating de plaats betreden waar de bijeenkomst wordt gehouden”, luidt het.

Door jvh
MEER OVER HET CORONAVIRUS