Regering blijft erbij: mondmaskers voorbehouden voor zieken en verzorgend personeel

Bron © BELGA

De regering blijft erbij dat het gebruik van mondmaskers voorbehouden moet worden voor zieke mensen en voor het verzorgend personeel. Dat hebben premier Sophie Wilmès en minister van Volksgezondheid Maggie De Block donderdag gezegd in de Kamer. Er zijn bovendien te weinig mondmaskers om iedereen daarvan te voorzien, gaf de premier toe.

“Ik begrijp dat mensen zich zo goed mogelijk willen kunnen beschermen tegen het coronavirus, dat is een legitieme bezorgdheid. Maar volgens de Wereldgezondheidorganisatie (WHO) - en onze experts delen die mening - moeten de mondmaskers voorbehouden worden voor mensen die ziek zijn en voor personen die hen verzorgen”, zei de premier donderdag.

“Zelfs als zou het aan te raden zijn voor de hele bevolking om een masker te dragen, zou dat op dit moment niet haalbaar zijn. Ik wil u eraan herinneren dat er een tekort is op de wereldmarkt”, zei de eerste minister.

LEES OOK. Mondmasker dragen heeft volgens sommige experts wél zin: waarom zei de overheid het tegenovergestelde en moet je er dan nu een dragen?

Ook minister De Block herhaalde haar standpunt. “We blijven herhalen dat wij de wetenschappers en de WHO volgen: mondmaskers (voor iedereen, nvdr) hebben amper toegevoegde waarde en kunnen zelfs een vals gevoel van veiligheid geven. Laat ze voorbehouden voor het zorgend personeel”, aldus De Block.

Minister Philippe De Backer (Open Vld), die momenteel de werkgroep voorzit die de schaarste aan mondmaskers en testen moet wegwerken, benadrukte dat de overheid wel degelijk toeziet op de kwaliteit van de mondmaskers. Hij sluit niet uit dat er af en toe loten met maskers van slechte kwaliteit geleverd worden, maar die zullen teruggeroepen worden.

LEES OOK. De mondmaskermalaise van Maggie: hoe coronacrisis De Block populair maakte, maar dat snel weer veranderde (+)

Play

bekijk ook

Virologen: “Mondmasker dragen op straat heeft geen zin”

Hoelang blijf je besmet met het coronavirus?

Daarom blijf je beter “in uw kot”: zo snel verspreidt het coronavirus zich

Helden van corona
Slachtoffers van corona
Meest recent