De Croo verwacht dat er geen dividenduitkering zal zijn bij BNP Paribas

Bron © BELGA

Foto: IMAGEGLOBE

Minister van Financiën Alexander De Croo (Open Vld) verwacht dat BNP Paribas dit jaar toch geen dividend zal uitkeren. Dat heeft hij donderdag in de Kamer gezegd. Advocaat Michaël Modrikamen wil beslag laten leggen op de 1,9 miljard euro dividend die BNP Paribas Fortis eerder zei te willen uitkeren aan de Franse moederbank.

Net nu de banken gevraagd wordt de economie te steunen, is het Franse BNP Paribas van plan 1,9 miljard euro dividend weg te halen bij zijn Belgische dochter BNP Paribas Fortis. Minister Alexander De Croo had de banken opgeroepen geen dividenden uit te betalen.

In de Kamer vroegen Dieter Vanbesien (Groen), John Crombez (sp.a) en Raoul Hedebouw (PVDA) of minister De Croo zijn oproep “dwingender” kon maken. “U hebt gevraagd het niet te doen, zij steken hun middelvinger op”, zei Crombez.

Minister De Croo is er gerust in dat zijn oproep niet in dovemansoren is gevallen. “Het ondersteunen van de reële economie heeft voor mij absolute voorrang op het uitbetalen van dividenden of het inkopen van aandelen. De ECB en mijn Franse collega hebben hetzelfde standpunt vertaald en een reeks banken hebben de realiteit ingezien”, zei De Croo. “KBC en ING gaan geen dividenden uitkeren, op dit moment is er een raad van bestuur bij Belfius”.

Volgens De Croo heeft BNP Paribas zelf al gezegd dat de situatie wordt herbekeken. “Het Belgisch standpunt is de voorbije dagen zeer duidelijk geweest en ik weet uit diplomatieke bronnen dat dat standpunt in Parijs gehoord en begrepen is”, zegt de minister. “Ik ga ervan uit dat de herevaluatie wil zeggen dat er geen dividenduitkering zal zijn”.

Beslag leggen

Advocaat Michaël Modrikamen trekt naar de rechter, zo raakte eerder vandaag bekend, en vraagt om beslag te leggen op de 1,9 miljard euro dividend die BNP Paribas Fortis eerder zei te willen uitkeren aan de Franse moederbank.

De Belgische bank kondigde het dividend op 13 maart aan. Modrikamen heeft een schadeclaim lopen tegen de Franse moederbank omwille van de manier waarop ze in 2008 goedkoop de hand legde op de toenmalige Fortis Bank.

Modrikamen bemerkt dat de Europese Centrale Bank de banken aanraadt om geen dividenden uit te keren omwille van de coronacrisis. BNP Paribas Fortis wilde 1,9 miljard uitkeren aan BNP Paribas, terwijl zijn claim tegen de bank al oploopt tot 7 miljard euro.

LEES OOK. Frans moederbedrijf claimt miljardendividend van BNP Paribas Fortis

Door tg
AANGERADEN