Ook AZ en PSV willen Eredivisie niet meer hervatten, Feyenoord wacht af

Bron © BELGA

Foto: VI Images / Maurice van Steen

Na leider Ajax willen ook AZ en PSV, de nummers twee en vier in de stand, de competitie niet meer hervatten. Feyenoord gunt zichzelf nog wat tijd.

“AZ heeft de KNVB en de Eredivisie CV mondeling geadviseerd om de eredivisie wegens het coronavirus onmiddellijk definitief stop te zetten”, meldde AZ. “”Wij snappen als geen ander dat dit een heel lastige beslissing zal zijn”, zegt algemeen directeur Robert Eenhoorn. “Maar wij vinden de huidige situatie dusdanig zorgwekkend dat het uitspelen van het restant van de wedstrijden zonder publiek voor ons van ondergeschikt belang is. Er is bovendien nog te veel onzekerheid over hoe het coronavirus zich verder zal ontwikkelen.”

“Wij vinden het op geen enkele manier te verantwoorden om de resterende wedstrijden nog te spelen”, zegt algemeen directeur Toon Gerbrands namens PSV. “Ten eerste omwille van de volksgezondheid. Dat is het allerbelangrijkste. Wij zitten in de regio die het hardst getroffen is. Bijna iedereen kent wel iemand die ziek is, ziek is geweest of overleden is. Dan heeft voetbal geen prioriteit meer. Daarnaast zijn we van mening dat het doorspelen in de zomer, zoals de UEFA woensdag heeft voorgesteld, niet haalbaar is. Wat doen we dan bijvoorbeeld met spelers die tot en met 30 juni onder contract staan? En zo zijn er nog wel meer niet te beantwoorden vraagstukken.”

Ajax verklaarde woensdag de competitie niet meer te willen uitspelen en eerder pleitten onder meer ook PEC Zwolle en Fortuna Sittard voor de beëindiging van het seizoen. Voorlopig heeft de nederlandse voetbalbond nog niet gereageeerd op de oproep van de clubs.

“AZ heeft de KNVB en de Eredivisie CV mondeling geadviseerd om de eredivisie wegens het coronavirus onmiddellijk definitief stop te zetten”, meldde AZ. ““Wij snappen als geen ander dat dit een heel lastige beslissing zal zijn”, zegt algemeen directeur Robert Eenhoorn. “Maar wij vinden de huidige situatie dusdanig zorgwekkend dat het uitspelen van het restant van de wedstrijden zonder publiek voor ons van ondergeschikt belang is. Er is bovendien nog te veel onzekerheid over hoe het coronavirus zich verder zal ontwikkelen.”

“Wij vinden het op geen enkele manier te verantwoorden om de resterende wedstrijden nog te spelen”, zegt algemeen directeur Toon Gerbrands namens PSV.

Ajax verklaarde woensdag de competitie niet meer te willen uitspelen en eerder pleitten onder meer ook PEC Zwolle en Fortuna Sittard voor de beëindiging van het seizoen.

Ook AZ en PSV willen Eredivisie niet meer hervatten, Feyenoord wacht af
Foto: AFP

Feyenoord: “Onszelf de tijd gunnen zaken goed op een rij te zetten.”

Mark Koevermans, algemeen directeur van Feyenoord, denkt dat het goed is dat nu de tijd wordt genomen voor een zorgvuldige afweging. “Sommige clubs wilden vandaag de stekker er al uit trekken. Ook voor ons is het uiteraard een reële optie dat de competitie uiteindelijk niet wordt uitgespeeld”, zegt hij.

“Je ziet dat vrijwel alle andere Europese competities ook de ontwikkelingen nog even afwachten en hun competities vooralsnog alleen hebben uitgesteld. Een niet afgemaakte competitie is voor iedereen immers sportief erg onbevredigend, voor zowel spelers als supporters. Bovendien is de financiële impact voor clubs groot, wanneer je er een streep onder zet. Dus laten we onszelf de tijd gunnen zaken goed op een rij te zetten.”

De KNVB nodigde donderdag alle clubs uit voor een videoconferentie op dinsdag. De bond hoopt nog altijd dat de eredivisie en eerste divisie voor 3 augustus worden uitgespeeld, mits het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zegt dat de bestrijding van het coronavirus dat toelaat. Ajax, AZ en PSV wachtten het overleg niet af en kwamen zelf al met een verklaring naar buiten. “Jammer”, vindt Koevermans. “Dat is misschien goed voor de eigen pr maar niet goed voor de uitstraling van het voetbal als geheel. In deze toch al verwarrende tijden moet je eenheid met alle clubs uitstralen en zoeken naar een gezamenlijke oplossing. Laat helder zijn dat alle clubs en ook wij bij Feyenoord ons heel goed realiseren dat voetbal nu meer dan ooit slechts bijzaak is.”

Het onmiddellijk stopzetten van de competitie heeft ook voor Feyenoord grote financiële gevolgen. De Rotterdammers staan daarnaast ook in de bekerfinale. “Bij een grote club als Feyenoord heb je het over miljoenen die we nu mislopen, terwijl het gros van de uitgaven wel gewoon doorgaat. Ook om die reden zou het heel goed zijn als we de competitie in juni, juli en mogelijk augustus toch kunnen uitspelen. En nogmaals: mits verantwoord. We gaan echt geen risico’s nemen. Definitief een streep onder het seizoen zetten, kan over een paar weken altijd nog.”

Ook AZ en PSV willen Eredivisie niet meer hervatten, Feyenoord wacht af
Foto: Photo News
Door Michiel Verheirstraeten
AANGERADEN