Uitstel doet rekening van Olympische Speken nog verder oplopen, marathon ook in 2021 in Sapporo

Bron © BELGA

Foto: AP

Het Internationaal Olympisch Comité IOC heeft toegegeven dat het uitstel van de Olympische Spelen van Tokio naar volgend jaar wegens de coronacrisis de rekening van het event nog verder zal doen oplopen. Zowel gastland Japan als het IOC zelf zullen bijkomende kosten voorgeschoteld krijgen. Het IOC noemde geen bedragen.

“Over welk bedrag het gaat kunnen we momenteel nog niet zeggen”, vertelde OS-directeur Christophe Dubi donderdag. “Maar wat als een paal boven water staat, is dat het organisatiecomité en het IOC de extra kosten zullen moeten betalen. Om het budget te herberekenen, moeten we rekening houden met tienduizenden budgettaire elementen.”

Dubi benadrukte voorts dat de financieel gezonde toestand van het organisatiecomité een voordeel vormt, nu er bijkomende kosten zullen zijn. “De financiële situatie van Tokio was voor de coronacrisis bijzonder rooskleurig”, klinkt het. “Op het gebied van marketing, ticketverkoop en logementen legden de organisatoren een fantastisch parcours af. Dat heeft een aardig bedrag opgeleverd waarop we nu kunnen bouwen.”

Marathon ook in 2021 in Sapporo

De olympische marathon zal ook in 2021 niet in Tokio, maar in het koelere Sapporo gelopen worden. Dat bevestigde het Internationaal Olympisch Comité donderdag. “Aan het wedstrijdprogramma wordt niets veranderd”, verklaarde IOC-sportdirecteur Kit McConnell.

Het idee om de marathon te lopen in Sapporo, waar in 1972 de Winterspelen plaatsvonden, was aanvankelijk niet naar de zin van de Japanse organisatoren. Zij draaiden bij nadat in oktober op het WK in Doha de intense hitte de marathonlopers volledig uitputte, ook al werd de marathon in Qatar ‘s nachts gelopen.

Wegens het coronavirus werden de Spelen in Tokio met een jaar uitgesteld. Ze zullen nu van start gaan op 23 juli 2021, bijna precies een jaar na de geplande datum (24 juli 2020).

World Games jaar later

Door de verplaatsing van de Olympische Spelen, van 2020 naar 2021, worden ook de World Games in het Amerikaanse Birmingham (Alabama) met een jaar uitgesteld. Ze zullen nu van 7 tot en met 17 juli 2022 plaatsvinden.

Het internationaal sportevenement met een dertigtal niet-olympische sporten als skeeleren, squash, korfbal en snooker, wordt net als de Olympische Spelen om de vier jaar georganiseerd. Tussen 15 en 25 juli 2021 stond de elfde editie op het programma, maar dat zou nu overlappen met de Olympische Spelen, volgend jaar van 23 juli tot 8 augustus.

Aan de Wereldspelen nemen zo’n 3.600 atleten uit zo’n honderd landen deel. Tijdens de vorige Wereldspelen, in 2017 in het Poolse Wroclaw, werd België zesde in de landenstand. De Belgen behaalden liefst zeven gouden medailles, negen zilveren medailles en acht bronzen medailles. Skeeleraars Sandrine Tas (zes medailles) en Bart Swings (drie medailles) kaapten de meeste medailles weg.

Door Michiel Verheirstraeten