Coronacrisis slaat economische wonden: Gentse werkloosheid schiet de hoogte in

Foto: VDAB

Gent -

De werkloosheid schiet door de coronacrisis de hoogte in. In Gent zijn er in maart driehonderd werkzoekenden bijgekomen, maar daar zijn tijdelijk werklozen nog niet bij.

De economische impact van de coronacrisis op de lokale economie in Gent begint stilaan zichtbaar te worden. Donderdag maakte de VDAB de werkloosheidsstatistieken voor maart bekend. Op één maand zijn er driehonderd werklozen bijgekomen in Gent.

De werkloosheid ligt nu 2,5 procent hoger dan in februari. Dat is nog een beperkte stijging. Werknemers die op tijdelijke werkloosheid zijn gezet, zijn daar nog niet bij geteld. De verwachting is dat het aantal werklozen in april fors zal toenemen. Maart was wel de eerste maand in vijf jaar tijd dat de werkloosheid in Gent steeg tegenover een jaar eerder.

Omzet keldert

“Helaas zijn deze cijfers geen verrassing”, zegt Bram Van Braeckevelt (Groen), schepen van Werk. “We zitten nu nog een half procent onder de werkloosheid van vorig jaar. Maar in april verwachten we dat de werkloosheid nog fors de lucht in zal gaan. We overleggen met de VDAB en de sociale partners om inzichten te delen en de stappen die we kunnen zetten, met de beperkte middelen die een stadsbestuur hiervoor heeft.”

Ondernemersorganisatie VOKA heeft de voorbije week ook 270 Oost-Vlaamse ondernemers en bedrijven bevraagd. Tachtig procent van de ondernemingen in de provincie zal in april beroep doen op technische werkloosheid, negentig procent ziet de omzet ‘kelderen’, schrijft gedelegeerd bestuurder Geert Moerman. “Het is voorzichtig geruststellend om te zien dat 1 op 5 van de stilliggende Oost-Vlaamse bedrijven gedeeltelijk of volledig terug willen opstarten.”

Door Bert Staes
Helden van corona
Slachtoffers van corona
Meest recent