Bonus van 1.450 euro voor zorgverleners

Bron © BELGA

Foto: EPA-EFE

Dokters, verplegers, apothekers en alle andere zorgverstrekkers in de ziekenhuizen krijgen een ­Covid-19-bonus van 1.450 euro. Dat is een van de maatregelen waarover de regering-Wilmès een akkoord heeft in de strijd tegen het coronavirus en de impact daarvan, schrijft De Tijd. “Nog niets beslist”, zegt minister Alexander De Croo (Open VLD).

De regering rekent op 10.000 aanvragen, wat de kostprijs op 14,5 miljoen euro brengt. Daarbovenop wordt voorzien in een verlaging van de persoonlijke RSZ-bijdragen, aldus De Tijd.

Minister van Financiën Alexander De Croo (Open Vld) zegt vrijdag in De Ochtend dat er nog niets beslist is. Volgens de liberale vicepremier loopt er binnen de regering een discussie over hoe we onze economie kunnen laten draaien. Tot nu toe worden allerlei pistes bekeken, maar er is nog niets beslist.

Om te vermijden dat de coronacrisis een economische kaalslag wordt, heeft de regeringstop donderdagavond nog een batterij aan maatregelen uitgewerkt. De regering wil vooral mensen die aan de slag zijn of gaan een stimulans geven.

Een eerste reeks voorstellen komt neer op financiële stimuli voor wie aan de slag is en blijft. Het gaat om de zogenaamde coronabonus, die minister van Financiën Alexander De Croo (Open VLD) al voorstelde. Die moet bedrijven toelaten werknemers een premie van 1.000 euro te geven, zonder dat ze daar fiscale of sociale bijdragen op moeten betalen. Het kost de schatkist niets, want het gaat om een bijkomende verloning naar aanleiding van de Covid-19-pandemie.

De voorstellen komen van de tien partijen die de regering-Wilmès met volmachten hebben gesteund. Het pakket wordt zaterdag nog voorgelegd aan de vergadering tussen de regeringstop en de partijvoorzitters. Het komt bovenop de ­”bazooka” van 50 miljard euro, waarmee De Croo al uitpakte.

bekijk ook

UITGELEGD. Hoelang blijf je besmettelijk nadat je Covid-19 hebt opgelopen?

Daarom blijf je beter “in uw kot”: zo snel verspreidt het coronavirus zich

Hoe het coronavirus onze cellen kaapt

Helden van corona
Slachtoffers van corona