Eindelijk duidelijke regels voor alle politiemensen

Bron © BELGA

Foto: Photo News

Alle politiemensen over heel België krijgen eindelijk duidelijke richtlijnen over wat mag en niet mag in deze coronatijden. Alle politiechefs krijgen een nota en alle politiemensen op straat krijgen een nieuwe ‘interventiegids’.

Vorige week klaagde politiechef ­Nicholas Paelinck, de voorzitter van de Vaste Commissie van de Lokale Politie, nog over de grote onduidelijkheid rond de coronamaatregelen. Nog te veel regels waren voor interpretatie vatbaar, luidde het. Maar nu komt er eindelijk duidelijkheid over alle resterende discussiepunten, bevestigt Paelinck in een gesprek met De Tijd.

“Het is de bedoeling alle kwesties uit te klaren in een nota die zal vertrekken naar alle leidinggevenden van alle politiediensten, zowel van de lokale als van de federale politie. En er komt een nieuwe ‘interventiegids’ voor alle politiemensen op straat, die de richtlijnen dan kunnen raadplegen via hun smartphone”, vertelt Paelinck. “Met deze interventiegids willen we alle deuren sluiten. Dat is nodig omdat er momenteel heel veel politiemensen worden ingezet van allerhande diensten. En de burger is nog altijd zeer inventief met allerhande trucs om de coronamaatregelen te omzeilen.”

LEES OOK. Bril vergeten, goudvis eten geven of de hond die dringend meer jodium nodig heeft: elke uitvlucht is goed voor een verboden dagje zee (+)

De nieuwe leidraad moet uitsluitsel geven over alles waarover nog discussie bestond. “Dat gaat onder meer over vragen over niet-essentiële verplaatsingen, woon-werkverkeer en afgeraden bezoek aan de familie. Alle mogelijke vragen nemen we onder de loep. De antwoorden gieten we in een template voor de politiemensen op het veld, zodat ze goed kunnen antwoorden op vragen van burgers. Natuurlijk zullen we de nieuwe richtlijnen ook naar het publiek communiceren.”

Helden van corona
Slachtoffers van corona