Wall Street eindigt hoger na olie-tweet Trump

© EPA-EFE

De aandelenbeurzen in New York zijn donderdag met forse winsten de handel uitgegaan. Die plussen waren voornamelijk te danken aan hoop op hogere olieprijzen. Donald Trump kwam met het Twitter-bericht dat Rusland en Saudi-Arabië, die verwikkeld zijn in een prijzenoorlog, bereid zouden zijn de olieproductie met een miljoen vaten terug te brengen.

De Dow-Jonesindex eindigde 2,2 procent hoger op 21.413.44 punten. De brede S&P 500 won 2,3 procent tot 2526,90 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq steeg 1,7 procent tot 7487,31 punten.

President Trump had eerder al gezegd dat hij wil bemiddelen in de prijzenoorlog op de oliemarkt tussen Rusland en Saudi-Arabië en dat hij snel op een wapenstilstand tussen die landen rekent. Dat de Russen en de Saudi’s bereid zouden zijn de productie te verlagen zorgde voor een sprong van de olieprijzen. Een vat Amerikaanse olie werd 23,2 procent meer waard op 25,02 dollar, Brentolie steeg 21,1 procent tot 29,98 dollar.

In het kielzog van de olieprijzen gingen grote olieconcerns als Exxon Mobil (plus 7,7 procent) en Chevron (plus 11 procent) mee omhoog. Ook oliedienstverleners als Halliburton en Schlumberger stonden met winsten tot bijna 14 procent bij de winnaars. Het optimisme over de oliesector verbloemde eerdere verontrustende berichten over de Amerikaanse arbeidsmarkt en de gevolgen van de coronacrisis. Een recordaantal van ruim 6,6 miljoen Amerikanen vroeg de afgelopen week een eerste WW-uitkering aan. Dat was veel meer dan economen hadden verwacht en een verdubbeling van de 3,3 miljoen uitkeringsaanvragen van een week geleden, toen ook al sprake was van een explosieve stijging.

Boeing verloor 5,7 procent. De vliegtuigbouwer heeft personeelsleden een vrijwillige vertrekregeling aangeboden om zo op kosten te besparen. Vliegtuigbouwers hebben met een sterk krimpende markt te maken vanwege de coronapandemie, die de luchtvaartsector zwaar treft.

De euro was 1,0859 dollar waard, tegenover 1,0856 dollar bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten