Amerikaanse marine ontslaat commandant vliegdekschip na ‘coronabrief’

Bron © BELGA

Brett Crozier had een eigen brief gelekt met kritiek op de aanpak van coronabesmettingen op zijn schip. Foto: via REUTERS

De Amerikaanse marine heeft een commandant van een vliegdekschip uit zijn functie ontheven nadat hij een eigen brief had gelekt met kritiek op de aanpak van coronabesmettingen op zijn schip. Het gaat om commandant Brett Crozier van de USS Theodore Roosevelt.

Dat schip kwam in het nieuws toen aan boord mensen besmet bleken met het coronavirus en de commandant alarm sloeg. Hij vroeg om evacuatie van zijn schip maar kreeg aanvankelijk geen medewerking.

Crozier waarschuwde in een brief aan zijn superieuren dat het virus om zich heen greep en vroeg om maatregelen. “Dit is geen oorlog. Er hoeven geen zeelieden te sterven.”

Inmiddels ligt het schip in de haven van het eiland Guam, zijn 93 besmettingen vastgesteld en gaan de meeste bemanningsleden toch van boord.

De brief lekte deze week naar de media en bracht het Pentagon in verlegenheid. Niet om de inhoud maar om het lekken moet Crozier nu wijken.

LEES OOK. Zelfs machtigste vliegdekschip is niet opgewassen tegen corona: kapitein smeekt om aan land te mogen gaan (+)

Helden van corona
Slachtoffers van corona
Meest recent