Abonnee worden? Kies je leesformule

04/04/2020 - Wegwielrennen
camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

Renners krijgen wat bedenktijd om in te gaan op het fel verminderde loonsvoorstel

CCC-ploeg van Greg Van Avermaet spartelt om te overleven

Het ziet er met de dag slechter uit voor de CCC-ploeg van o.a. olympisch kampioen Greg Van Avermaet. De renners werden gisteren gevraagd veel meer dan de helft van hun salaris in te leveren. Tot er opnieuw kan gekoerst worden, zijn quasi alle contracten met de stafleden tijdelijk opgezegd.

 Photo News

Het zat eraan te komen. Door de coronacrisis verkoopt de Poolse schoenenfabrikant en eigenaar Dariusz Milek geen schoen meer en de belangrijkste cosponsor Giant geen fiets. De schoenenverkoop daalde het eerste kwartaal met negen procent, het beursaandeel is gekelderd. Donderdag kondigde Milek aan dat de hakbijl door het personeel gaat en dat hij ook zijn drie teams (mannen, vrouwen CCC-Liv en de Poolse beloftenploeg) niet kan ontzien. Gisteren werd het ploegkader ingelicht, daarna volgde een video conference met de renners die nu wat bedenktijd krijgen om akkoord te gaan met de nieuwe voorwaarden. Anders gaat de stekker eruit, zo meldde de grote baas al aan Poolse media. “We hadden enkele weken geleden niet gedacht dat we zo’n pijnlijk proces zouden moeten beginnen”, zegt de Amerikaanse teambaas Jim Ochowicz in een ploegcommuniqué. “Om nog voldoende budget over te houden voor de dag dat we opnieuw kunnen koersen, zat er niets anders op dan op korte termijn te handelen.”

Van Avermaet drukte donderdag al de wens uit “dat de ploeg mits inleveren door deze periode raakt”. De wil om dit seizoen verder te gaan is ergens nog aanwezig, maar het vet is wel van de soep. De stafleden, bijna allemaal op zelfstandige basis, kunnen na de koersloze periode opnieuw een contract tekenen. Aan verminderde voorwaarden. “We doen er alles aan om het team op de been te houden”, zegt Ochowicz in een communiqué van deze WorldTourploeg met Amerikaanse licentie. Bij CCC rijden naast Van Avermaet ook de Belgen Nathan Van Hooydonck (in 2021 ook nog onder contract), Gijs Van Hoecke, Serge Pauwels en Guillaume Van Keirsbulck. Valerie Demey is ploegmaat van Marianne Vos bij CCC-Liv.

Daarmee staat CCC meteen bovenaan het rijtje WorldTourploegen waarbij al is ingegrepen. Astana (min 30 procent), Lotto-Soudal (hoogte niet meegedeeld) en Bahrain-Merida (70 procent bevroren) gingen de Poolse ploeg voor. B&B Hotels-Vital Concept (o.a. Debusschere en Boeckmans) kondigde technische werkloosheid aan voor haar medewerkers. De renners verwachten zich ook volgende week aan een inleveringsronde.

Renners gevraagd om enorm in te leveren, contracten technische stafleden tijdelijk opgezegd
AANGERADEN
Meest recent