Minister De Crem: “Grote zomerfestivals als Tomorrowland en Rock Werchter worden waarschijnlijk geannuleerd”

Bron © BELGA

De Nationale Veiligheidsraad zal waarschijnlijk zeer binnenkort de annulering van de grote zomerfestivals zoals Tomorrowland en Rock Werchter aankondigen. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) maandagochtend gezegd op de Waalse radiozender La première.

LEES OOK. Marc Van Ranst: “Ga deze zomer niet op reis”

De burgemeesters van Boom en Aartselaar (voor Tomorrowland), die van Rotselaar (voor Rock Werchter) en die van Dessel (voor Graspop) hadden eerder al aangegeven dat de festivals - bezocht door mensen van over de hele wereld - volgens hen dit jaar niet konden plaatsvinden. Momenteel is er echter geen officieel verbod en ook de organisaties wachten voorlopig nog af om te zien hoe de coronacrisis evolueert.

“Als je ziet dat grote evenementen zoals de Olympische Spelen, die pas eind juli zouden plaatsvinden, al worden afgelast, lijkt het me niet verantwoord om in juni mensen uit de hele wereld op de Graspop-weide te ontvangen”, verklaarde Dessels burgemeester Kris Van Dijck onder meer.

“De burgemeesters wachten inderdaad op een beslissing van de Nationale Veiligheidsraad om de situatie op te helderen”, aldus De Crem. “Er zal zo snel mogelijk een besluit genomen worden, maar ja, we kunnen inderdaad een annulering verwachten.”

De Crem benadrukte daarnaast dat de coronaregels goed opgevolgd worden, ook tijdens het zonnige weekend. “Er zijn maar erg weinig verplaatsingen per auto gebeurd. De mensen zijn niet naar hun tweede verblijf gegaan, bijvoorbeeld aan de Kust of de Ardennen”, klonk het. Desondanks moest de politie hier en daar wel optreden op drukke publieke plaatsen waar de afstandsregels niet gerespecteerd werden, aldus De Crem.

LEES OOK. Organisatoren van Lokerse Feesten wachten bang af: “Corona kan ook voor ons roet in het eten gooien”

Play

bekijk ook

UITGELEGD. Daarom blijf je beter “in uw kot”: zo snel verspreidt het coronavirus zich

Hoelang blijf je besmet met het coronavirus?

Hoe het coronavirus onze cellen kaapt

Helden van corona
Slachtoffers van corona