Mark Cavendish vocht tegen een depressie: “Het was even donker”

© Photo News

Sprinter Mark Cavendish (34) kampte de voorbije jaren niet alleen met lichamelijk leed door het Epstein-Barr virus. De Brit worstelde ook mentale problemen en had af te rekenen met een depressie.

Joost Marynissen

“Het is niet alleen mijn fysieke gezondheid die mij de voorbije jaren zorgen heeft gebaard, ik heb ook met psychische problemen gekampt”, getuigde Cavendish in een interview met de Britse krant The Times. “Ik heb in die periode redelijk hard tegen een depressie moeten vechten. In augustus 2018 werd bij mij een klinische depressie vastgesteld. Ik nam geen medicatie omdat ik dacht dat het over zou gaan, maar kreeg wel op tijd hulp. ”

Cavendish, die met 30 Touretappes alleen Eddy Merckx (34 ritzeges) voor zich moet dulden, zegt dat hij intussen uit het diepe dal is geklauterd. “Ik zat op een donkere plaats maar nu ben ik ergens anders. Gelukkig maar. En het voelt goed.”

© BELG

Bij Bahrain-McLaren wil de wereldkampioen van 2011 weer aanknopen met succes. Zijn laatste overwinning dateert al van meer dan 2 jaar geleden, een rit in de Dubai Tour. Door de coronacrisis wordt er voorlopig niet gekoerst. Die onzekerheid voelt voor ‘Cav’ enigszins vertrouwd aan. “Het onbekende, niet weten wanneer je opnieuw kan fietsen, ik heb het twee jaar meegemaakt.”

Cavendish ziet wel een lichtpuntje tijdens de verplichte quarantaine. “Het zou zomaar gekund hebben dat ik door mijn carrière mijn kinderen amper zou zien tot ze al uitgegroeid waren tot tieners. Ik geniet van dit momentum, waarbij ik zo dicht bij mijn kinderen ben en te doen wat vaders en moeders doen. Het maakt mij gelukkig, houdt mij gemotiveerd en bovenal gezond, denk ik.”

© REUTERS

LEES OOK

Nu in het nieuws