Gepikeerde Trump laat Fauci niet antwoorden op vraag over vermeend coronamedicijn

Bron © Reuters, Insider

De Amerikaanse president Donald Trump reageerde zondag gepikeerd na een vraag van een journalist over een medicijn aan Anthony Fauci, de medisch adviseur van Trump. De vraag ging over hydroxychloroquine, een middel tegen malaria en lupus, dat ook zou werken om corona te bestrijden. De Amerikaanse overheid zou intussen een voorraad van 29 miljoen pillen hydroxychloroquine aangelegd hebben, hoewel er geen wetenschappelijk bewijs bestaat dat het middel helpt tegen het coronavirus.

Dokter Fauci zei dat er “geen sluitende informatie beschikbaar is om commentaar te geven”. De vraag van de journalist over het middel kwam er een dag nadat uitlekte dat de Amerikaanse coronavirus task force de confrontatie met de regering was aangegaan over hoe hydroxychloroquine omschreven wordt door de overheid.

LEES OOK. Donald Trump schatte coronavirus totaal verkeerd in, maar kans is klein dat hij daarop afgerekend wordt (+)

Die confrontatie werd veroorzaakt door de houding van Trump: ondanks het gebrek aan wetenschappelijk bewijs, heeft hij het gebruik van het medicijn al verschillende keren gepromoot in de strijd tegen het nieuwe coronavirus. Er zouden volgens hem studies zijn die suggereren dat het geneesmiddel zou helpen tegen Covid-19, maar medische experts hebben daar dus nog geen sluitend bewijs over gevonden. “Het is anekdotisch bewijs, geen wetenschappelijk”, klinkt het.

Fauci, de Amerikaanse Marc Van Ranst, staat Trump bij tijdens de coronacrisis in de Verenigde Staten. Maar hij en zijn team moeten leven met een president die voortdurend tegenspreekt of minimaliseert wat zij adviseren. In de video hieronder ziet u hoe de immunoloog zijn best doet om op een voorzichtige manier de juiste informatie te delen.

Play

bekijk ook

UITGELEGD. Op deze manier stelt een arts vast of je het coronavirus hebt

Hoe het coronavirus onze cellen kaapt

Hoelang blijf je besmet met het coronavirus?

Door pjv, al
Helden van corona
Slachtoffers van corona