Brandweer krijgt vlammen niet onder controle: vrees voor verhoogde radioactiviteit door bosbranden Tsjernobyl

Bron © KameraOne

Afgelopen weekend is een felle bosbrand ontstaan in de bossen rond de kerncentrale van Tsjernobyl. De brand werd aangestoken door een man (27) die droog gras wilde verbranden. Dat liep helemaal uit de hand door de felle wind. Oekraïense brandweermannen krijgen de vlammen voorlopig maar moeilijk onder controle. Twintig hectare staat nog in brand, twee kleinere gebieden werden al geblust. Een bijkomend probleem: door de brand is er verhoogde radioactiviteit gemeld op de plek van de kernramp.

De vrees bestaat bij de bevolking dat de radioactiviteit ook andere steden zal bereiken. Volgens de overheid is de straling rond Kiev, 100 kilometer verderop, nog steeds normaal.

Eind april 1986 voltrok zich de grootste kernramp uit de geschiedenis in Tsjernobyl. Een kernreactor ontplofte, waarbij duizenden mensen om het leven kwamen. Op 27 april 1986 werd het gebied ontruimd, maar er wordt geschat dat zo’n 600.000 mensen werden blootgesteld aan te hoge straling.

LEES OOK. Hoe een traditie ervoor zorgt dat er 34 jaar na de ramp opnieuw radioactieve rook boven Tsjernobyl opstijgt (+)

 

Play

bekijk ook

Radioactieve controlekamer ‘Reactor 4’ waar kernramp Tsjernobyl begon, opent de deuren

 

Instagrammodellen onder vuur voor sexy selfies in verboden zone van Tsjernobyl: “Oneerbiedig en ongepast”

Drone filmt de woestenij van Tsjernobyl 33 jaar na de verschrikkelijke kernramp

Door pjv
AANGERADEN