Nafi Thiam verkozen tot Europees Atlete van de maand maart

Bron © BELGA

Foto: BELGA

Nafi Thiam is verkozen tot Europees Atlete van de maand maart. Dat maakte de Europese atletiekbond European Athletics (EA) dinsdag bekend. Voor de 25-jarige Thiam is het de derde keer dat ze de onderscheiding krijgt. Eerder gebeurde dat in mei 2017 en juni 2019.

De olympische kampioene op de zevenkamp scherpte op 1 maart het Belgische indoorrecord in het verspringen, op het Franse kampioenschap in Liévin, aan tot 6m79.

Thiam haalde het met 3.947 stemmen in een poll op sociale media voor vier andere genomineerden: de Poolse 400m-specialiste Justyna Swiety-Ersetic, de Kroatische discuswerpster Sandra Perkovic, de Britse langeafstandsloopster Lily Partridge en de Israëlische marathonloopster Lonah Chemtai Salpeter. Er kon tot gisteren/dinsdag worden gestemd.

Bij de mannen viel de Franse polsstokspringer Renaud Lavillenie in de prijzen. Hij won in Liévin met een sprong over 5m80, een hoogte die hij al voor de 150e keer haalde.

Nafi Thiam verkozen tot Europees Atlete van de maand maart
Renaud Lavillenie won bij de mannen Foto: Photo News

Ook Bashir Abdi was een van de genomineerden. De 31-jarige Gentenaar zorgde op 1 maart voor een stunt door in de marathon van Tokio als tweede te eindigen, in een Belgisch record van 2u04:49. Daarmee werd hij de op een na snelste Europeaan aller tijden. De overige genomineerden waren de Spanjaarden Jorge Urena (zevenkamp) en Pablo Torrijos (hink-stap-springen) en de Kroaat Filip Mihaljevic (kogelstoten).

In het verleden sleepten al meerdere Belgische atleten deze onderscheiding in de wacht: Atelaw Bekele (december 2011), Pieter-Jan Hannes (december 2013), Soufiane Bouchikhi (november 2017) en Koen Naert (augustus 2018). Bij de vrouwen was Kim Gevaert de eerste Belgische laureate in juni 2007. Louise Carton kreeg de prijs in december 2015.

Door Joost Marynissen
  • AANGERADEN