Viviani is zijn rollen nu al beu, maar wil niet te snel beginnen koersen: “Wedstrijden achter gesloten deuren organiseren is onzinnig”

Foto: Photo News

Sinds zijn terugkeer uit Parijs-Nice op 13 maart kon hij niet meer buiten trainen. Elia Viviani (Cofidis) loopt de muren op in zijn woning, maar toch is de Italiaanse sprinter stevig gekant tegen het idee om koersen te organiseren achter gesloten deuren: “Dan blijft iedereen beter gewoon thuis.”

In Italië gelden nog steeds strenge lockdownregels, dus moet Elia Viviani zich behelpen met trainen op de rollen in zijn woonplaats Udine. Hij woont er samen met zijn vrouw en wielrenster Elena Cecchini. De Europese kampioen begrijpt niet hoe zijn collega-renners deze manier van trainen kunnen uithouden.

“Ik begrijp niet hoe iemand zoiets kan volhouden. Ik heb het al lastig na nauwelijks een maand, ik word er knettergek van. Je bent alleen, in een afgesloten ruimte. Het is compleet het tegenovergestelde van koersen en trainen in de openlucht. Zweten en afzien op zo’n stel rollen is echt volledig anders”, zucht hij bij het Italiaanse Leggo.

De Italiaanse sprinter wil dit seizoen absoluut nog massaspurten betwisten, maar niet zonder publiek. Het idee om wedstrijden te organiseren achter gesloten deuren, vindt Viviani een grote vergissing. “Dat zeg ik niet voor de fans: als ze een kleine opoffering doen, kunnen ze gewoon naar de koersen kijken van thuis uit. Ik vind het idee van wedstrijden achter gesloten deuren op poten zetten onzinnig omdat dat dan betekent dat de pandemie nog niet helemaal afgeremd zou zijn. In dat geval blijft iedereen beter nog een beetje thuis.”

Door Joost Marynissen
AANGERADEN