Vakbonden zijn waakzaam
Kwart bouwbedrijven wil bouwverlof “herbekijken” om fors omzetverlies te beperken
“Als het veilig kan, waarom zou er dan niet gewerkt kunnen worden”, vraagt de Bouwunie zich af. — © Rob Voss
Twee op de drie bouwbedrijven zijn deels of volledig aan de slag, een pak meer dan de 40 procent van ruim twee weken geleden, dus. Dat blijkt uit een bevraging van Bouwunie. Om de geleden schade te beperken en de opgelopen achterstand in te halen, wil een kwart het bouwverlof in juli herbekijken. Maar de vakbonden zijn waakzaam.
De coronacrisis hakt zwaar in op de bouwsector. Zeven op de tien bedrijven spreken van een fors omzetverlies, bijna een op de twee van een daling met minstens zestig procent. Nochtans is er aan werk geen gebrek. “Maar in bewoonde panden zijn binnenshuis alleen hoogdringende interventies toegelaten, zoals een boiler herstellen een lek in het dak dichten”, zegt Bouwunie-topman Jean-Pierre Waeytens. “Meteen dé hoofdreden waarom nog altijd een derde van de sector stilligt. En intussen lopen de vertragingen op. De bouwsector wil werken, laat dat dan ook toe. Als het veilig kan, waarom zou er dan niet gewerkt kunnen worden?”
De sector kampt naast het omzetverlies trouwens met nóg een probleem: hoe langer het duurt vooraleer de bouw weer op volle toeren draait, hoe dichter het bouwverlof komt. Dat leidt tot groeiende ongerustheid. “Een kwart van de bedrijven geeft aan dat ze de vakantieperiode willen herbekijken”, klinkt het bij Bouwunie. “Bijna vier op de tien pleiten er dan weer voor het aantal overuren op te trekken en die ook fiscaal gunstig te behandelen, zodat het voor alle partijen haal- en betaalbaar blijft.”
Maar de vakbonden zijn op hun hoede. “Alle begrip dat de werkgevers de economie weer willen aanzwengelen, maar de coronacrisis mag geen vrijgeleide geven om gemaakte afspraken van tafel te vegen”, zegt Patrick Vandenberghe van het ACV. Zijn ABVV-collega Gianni De Vlaminck pleit vooral voor gezond verstand. “Vakantie is nu nog niet aan de orde. Laten we vooral focussen op mensen weer snel én veilig aan de slag te krijgen, want ik vang meer en meer signalen op dat de tijdelijke werkloosheid voor financiële problemen begint te zorgen.”
Beste van Plus
Lees ook
Recordaantal faillissementen in de bouwsector
Wat verandert er in 2023 als je bouwt of verbouwt?
Orderboekjes van kleine bouwbedrijven lopen langzaam leeg: “Steeds meer klanten stellen bouwwerken uit, of gelasten ze zelfs helemaal af”
Nieuwbouw in 1 jaar tijd 37.000 euro duurder: “Er zit maar één ding op: we moeten compacter en met andere materialen bouwen”
Video
Hoofdpunten
Syrisch jongetje krijgt water in een dopje voordat hij van onder het puin gered wordt
Voetbalanaliste Imke Courtois (34) is zwanger en wordt bewust alleenstaande moeder: “Wist al vroeg dat ik ooit mama wilde worden”
Nick bespaart 800 euro per jaar met bakje in meterkast: kan dat wel? En kan iedereen er zo veel voordeel mee doen?
LIVE. Oorlog in Oekraïne: volg hier alle nieuws over de Russische invasie
Pukkelpop kondigt ticketprijzen aan en maakt betaling in schijven mogelijk