Bekerfinale Club Brugge-Antwerp mogelijk op 2 augustus, wordt 1B afgeschaft?

Foto: BELGA

De Pro League overweegt de bekerfinale tussen Club Brugge en Antwerp af te werken ter vervanging van de Supercup, als aanzet tot volgend seizoen. Alleen is niet duidelijk hoe sterk de UEFA vasthoudt aan de deadline van 3 augustus om de Europese plaatsen door te geven. Wil Antwerp via bekerwinst naar de groepsfase van de Europa League, dan moet het uiterlijk de finale spelen op 2 augustus.

Wanneer kunnen weer (prof)voetballen in België? De werkgroep die de Pro League adviseert over de competitieafloop hield dinsdag voor het eerst video-overleg. Een van de vraagstukken is wat er met de bekerfinale gebeurt: spelen of niet? En indien er gespeeld wordt, kan dat dan nog dit seizoen of moet het volgend seizoen?

De bekerfinale laten doorgaan is altijd de meest galante oplossing voor de verdeling van de Europese tickets. Als Club Brugge wint, gaat Charleroi naar de poulefase van de Europa League. Als Antwerp wint, krijgt The Great Old dat ticket.

De finale nog voor 30 juni spelen lijkt moeilijk, gezien de ontwikkeling van de coronacrisis. De trainingen zouden dan drie weken eerder moeten beginnen en twee ploegen moeten een voorbereiding afwerken voor één enkele match.

Charleroi-voorzitter Mehdi Bayat suggereerde daarom de bekerfinale te spelen ter vervanging van de Supercup, een week voor het begin van de competitie. Alleen rees de vraag met welke spelers dat moet gebeuren. Bij Antwerp zijn elf spelers einde contract, bij Club Brugge niemand. Antwerp zou zo een aanzienlijk sportief nadeel hebben.

Twee obstakels

Club Brugge opperde eerst dat de kernen van 22 maart als richtlijn moesten gelden, maar stelt zich nu soepel op. “We passen ons aan aan wat mogelijk is voor de KBVB en de UEFA”, klinkt het. Als Antwerp met zijn ‘nieuwe kern’ de bekerfinale kan spelen, is een eerste obstakel voor zo’n finale volgend seizoen weggewerkt.

Een tweede obstakel is de deadline van de UEFA. De Europese voetbalunie vraagt dat de verschillende landen uiterlijk op 3 augustus hun Europese deelnemers voor 2020-2021 doorgeven. Een bekerfinale zou daarom uiterlijk op zondag 2 augustus moeten plaatsvinden. Een week later zou de competitie beginnen.

Een probleem bij die timing is dat dan een groot aantal wedstrijden achter gesloten deuren moet plaatsvinden. Vermoedelijk kan er ten vroegste vanaf september weer met publiek worden gespeeld. Dat zou betekenen dat elke ploeg de inkomsten van minstens twee thuiswedstrijden verliest. Volgens sommige bronnen zouden toeschouwers pas vanaf 2021 weer wordt toegelaten. Vooral de kleinere clubs verzetten zich tegen wedstrijden achter gesloten deuren.

Een laatste mogelijkheid is dat Antwerp en Club Brugge spelen voor de eer van de beker en niet voor het Europese ticket. In dat geval is er geen tijdsdruk en kunnen beide ploegen wachten om met publiek te spelen.

Afschaffing 1B?

De werkgroep boog zich ook over de verdeling van het tv-geld en de promotiefinale OHL-Beerschot. Beide 1B’ers laten promoveren naar een competitie met achttien kan een oplossing zijn. Maar als vandaag (minstens) vier clubs sneuvelen voor de licentiecommissie, zou ook de roep naar een competitie met twintig en een afschaffing van 1B opnieuw luider kunnen klinken.

Door Bart Lagae
AANGERADEN