Abonnee worden? Kies je leesformule

08/04/2020 - Binnenland
camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

(Themabeeld)  Photo News

Boze bloemisten en triest dagrecord in New York

* De staat New York heeft een droevig dagrecord bereikt. Gouverneur Andrew Cuomo liet weten dat er de afgelopen 24 uur 731 mensen stierven aan het coronavirus, het hoogste aantal sinds de start van de crisis. De voorbije twee dagen leken de hoge cijfers nochtans af te vlakken. In totaal vielen er al 5.489 doden.

* Twee op de drie bezoeken aan de apotheek zijn corona-gerelateerd. Dat blijkt uit de laatste peiling van de VUB-barometer die twee keer per week de impact van het virus op de Belgische apotheken evalueert. Daarbij valt op dat veertig procent van die bezoeken niet essentieel waren.

* Het Duitse luchtvaartconcern Lufthansa heeft de activiteiten van zijn afdeling Germanwings stopgezet. Ook wordt de herstructurering van Brussels Airlines “geïntensiveerd” en zal de capaciteit van de vluchten en het aantal vliegtuigen op lange termijn verlaagd worden.

* Noorwegen heeft beslist zijn coronamaatregelen te versoepelen. In het Scandinavische land gaan de kleuterscholen vanaf 20 april weer open. Zeven dagen later mag ook in de lagere scholen weer les worden gegeven aan leerlingen van het eerste tot en met het vierde leerjaar.

* De Koninklijke Unie van Floristen van België wil dat winkels waar vooral voeding verkocht wordt, zoals supermarkten, een verbod krijgen om buiten de winkel bloemen en planten te verkopen. Bloemenwinkels en tuincentra hebben door de maatregelen de deuren moeten sluiten. “Het is onverantwoord dat andere winkels dan buiten de winkel wél bloemen mogen aanbieden”, klinkt het.

* Burgemeester Jan-Frans Mulder van het Nederlandse Hulst vraagt dat toeristen uit de Belgische grensgemeenten wegblijven uit de polders in zijn gemeente. Nogal wat Belgen hebben de voorbije dagen langs smokkelwegen de grens overgestoken om er in groep te gaan fietsen.

* Op 15 april starten de grote wegenwerken op de E314, ter hoogte van het viaduct van Wilsele nabij Leuven. De werken zullen duren tot het najaar van 2021. Zodra het verkeer na de coronacrisis opnieuw zijn gebruikelijke proporties aanneemt, zal het daar wellicht aanzienlijke hinder ondervinden. (lla)

AANGERADEN