Afghanistan laat 100 taliban-gevangenen vrij

Bron © BELGA

Foto: AP

De Afghaanse regering zal toch 100 taliban-gevangenen vrijlaten, nadat onderhandelingen met de rebellen over een gevangenenruil volgens de taliban eerder op niets waren uitgedraaid. “Honderd taliban-gevangenen worden vandaag vrijgelaten”, aldus een woordvoerder van de Afghaanse Nationale Veiligheidsraad, Javid Faisal. “Het vredesproces moet verdergaan.”

Eind maart gingen de taliban voor het eerst sinds 2001 het gesprek aan met de Afghaanse regering. De taliban hadden aangedrongen op de vrijlating van vijftien rebellenleiders, die betrokken waren bij enkele van de grootste aanslagen in het land. Zij zouden geen deel uitmaken van de honderd vrijgelaten gevangenen.

De onderhandelingen over een mogelijke gevangenenruil werden volgens de taliban dinsdag stilgelegd, maar dat wordt nu tegengesproken door een Afghaanse overheidsbron. Er zou nog steeds een delegatie van de taliban aanwezig zijn in Kaboel.

Het uitwisselen van gevangenen was een van de voorwaarden voor het historische vredesakkoord dat de VS op 29 februari met de taliban afsloten.

AANGERADEN