Linda Tripp, sleutelfiguur van Lewinsky-schandaal, overleden

Linda Tripp spreekt de pers toe in 1998.

Linda Tripp spreekt de pers toe in 1998. © AP

Linda Tripp, een van de sleutelfiguren van het Lewinsky-schandaal dat voormalig president Bill Clinton in nauwe schoentjes bracht, is overleden. Dat bevestigt haar advocaat Joseph Murtha.

Murtha gaf geen verklaring over de doodsoorzaak maar volgens Amerikaanse media leed de 70-jarige Tripp aan pancreaskanker.

In 1996 was ze werkzaam bij het Pentagon en bevriend met de nieuwe, jonge collega Monica Lewinsky. Die had als 22-jarige net stage gedaan op het Witte Huis, en tegen Tripp vertelde ze over haar affaire met de president.

© AP

Linda Tripp nam de telefoongesprekken met Lewinsky op en overtuigde haar ook om een jurk met sperma van Clinton te bewaren. Ze bezorgde de bewijzen aan speciaal aanklager Kenneth Starr, die een onderzoek voerde tegen de president, eerst voor mogelijke corruptie en later voor seksuele aanranding. Er kwamen hoorzittingen en daar beweerde Clinton nooit seks te hebben gehad met de jonge stagiaire. Na zijn impeachment, werd de president in 1999 vrijgepleit.

Linda Tripp beweerde achteraf dat ze handelde uit patriottisme. Maar in de media werd ze het symbool van een valse vriendin, een verraadster. Toch verklaarde ze in 2003 in een interview met CNN dat ze geen spijt had van haar beslissing. “Ik zou het opnieuw doen.”

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten