Geri Halliwell mocht iconische jurk met Britse vlag niet dragen: “Te racistisch”

© AP

Wie terugdenkt aan de jaren negentig, denkt aan de Spice Girls. Het vijftal veroverde de hitlijsten maar meer dan eens was het niet ‘Wannabe’ die met de aandacht ging lopen maar hun kledingkeuzes.

lla

We keren terug in de tijd, naar 1997 om precies te zijn. Op het podium van de Brit Awards stonden de Spice Girls en vooral Geri Halliwell ‘Ginger Spice’ zoog die avond alle aandacht naar zich toe. De roodharige zangeres had voor de gelegenheid een mini-jurkje aangetrokken met daarop de Union Jack, de vlag van het Verenigd Koninkrijk. Het duurde 23 jaar maar eindelijk vertelt Halliwell waarom ze de jurk droeg.

Pit

De zwarte mini-jurk van Gucci miste volgens ‘Ginger Spice’ een beetje pit. Het ontwerp, toen nog van de hand van Tom Ford, was gebaseerd op een zwemkostuum van Marilyn Monroe maar dat volstond niet voor Halliwell. De zangeres haalde haar zus erbij...en een theedoek. Samen borduurden ze de theedoek op de jurk om ze een beetje meer ‘flair’ te geven.

Maar dat was buiten haar stylist gerekend. Toen hij de bewerkte jurk te zien kreeg, wees hij Halliwell erop dat ze haar ontwerp onmogelijk kon dragen. “De Union Jack werd toen geassocieerd met racisme en met de extreemrechtse partij National Front.” Om tot een compromis te komen, liet de zangeres nog een vredesteken borduren op de achterkant.

Aangeboden door onze partners

Lees ook