Engie koopt site van gascentrale Vilvoorde om er nieuwe centrale te bouwen

Bron © BELGA

Foto: BART DEWAELE

Engie koopt de site en de bestaande gascentrale van Vilvoorde. De bedoeling is om een nieuwe stoom- en gascentrale te bouwen met een capaciteit tot 870 MW, zo meldt het energiebedrijf donderdag. De aanvraag voor een verbinding met het hoogspanningsnet is al ingediend bij Elia, luidt het.

“De site van Vilvoorde beslaat in totaal 30 hectare en huisvest al sinds de jaren 60 installaties voor elektriciteitsproductie. Engie koopt nu de bestaande gascentrale en voegt die bij zijn eigen deel van het terrein, met de ambitie om daar een nieuwe stoom- en gascentrale van 870 MW te bouwen indien een capaciteitsvergoedingsmechanisme in werking treedt”, verklaart Engie in een persmededeling. Het energiebedrijf maakt zich sterk dat de nieuwe gascentrale “een essentiële schakel” zal zijn in de toekomstige bevoorradingszekerheid van het land.

De nieuwe stoom- en gascentrale zal voldoen aan alle emissienormen en een rendement van meer dan 63 procent behalen. De bestaande gascentrale van 255 MW blijft beschikbaar voor inzet in periodes van piekverbruik totdat de nieuwe eenheid operationeel is, aldus het bedrijf.

Engie verwacht dat de overeenkomst nog voor de zomer volledig rond is. Het zal samen met de installaties ook het personeel van de centrale van EMGB, de huidige eigenaar van de site, overnemen.

AANGERADEN