Abonnee worden? Kies je leesformule

10/04/2020 - Binnenland
camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

  BART DEWAELE

Centrale moet mee kerncentrales helpen vervangen

Engie bouwt grote gascentrale in Vilvoorde

Engie gaat in Vilvoorde een gloednieuwe gascentrale bouwen, goed voor een investering van 400 miljoen euro. Op de site zal 870 megawatt aan elektriciteit worden opgewekt, bijna evenveel als een grote kerncentrale. Gascentrales zijn ook nodig om de kernuitstap mogelijk te maken. Maar omdat die niet rendabel zijn, zijn er subsidies nodig. Als de overheid niet bijspringt, komt ook deze centrale er niet.

Al sinds de jaren 60 wordt op de site in Vilvoorde energie opgewekt, eerst via een steenkoolcentrale en later een gascentrale. Over de toekomst ervan was er de voorbije jaren grote onduidelijkheid. Eerst zou een Qatarese investeerder er een nieuwe centrale bouwen, later toonde ook Eneco belangstelling. Maar het is dus Engie – dat tot 2009 zelf eigenaar was – dat de centrale van de huidige Bulgaarse eigenaar EMGB overkoopt.

Bedoeling is dat de centrale blijft draaien als piekcentrale, dus alleen wanneer er stroomtekorten zijn. Op het terrein naast de centrale, dat al eigendom was van de Franse energiereus, gaat Engie nu ook een compleet nieuwe gascentrale neerpoten. Een van de nieuwste generatie, met een hoog rendement, weinig CO2-uitstoot en een die zowel uit gas als uit de stoom die daarbij vrijkomt elektriciteit gaat produceren. Netbeheerder Elia kreeg al een aanvraag om aangesloten te worden op het hoogspanningsnet.

De bouw van gascentrales is nodig om de kerncentrales tegen 2025 te kunnen sluiten. “Zelfs indien de overheid beslist nog twee centrales langer open te houden? moet er nog 4 gigawatt vervangen worden”, zegt woordvoerster Nele Scheerlinck. Aangezien elektriciteit opwekken met gas echter niet rendabel is, komen er subsidies van de overheid. Europa moet die wel nog goedkeuren en nadien moet een volwaardige regering beslissen wie wat krijgt. Maar de nieuwe centrale van Engie komt er alleen maar indien ze daarvoor wordt geselecteerd. Dan kan de bouw – zo’n drie jaar – eind 2021 van start gaan.

Volgens energiespecialist André Jurres wedt de grootste energiespeler van het land op verschillende paarden en probeert Engie zo zijn machtspositie te behouden. “Ik hoop wel dat de overheid er zal over waken dat er ook nieuwe partijen op de markt kunnen komen. Anders zullen het weer de monopolisten zijn die dominant zullen blijven”.

AANGERADEN