Belgische Monegasken Wellens en Stuyven: “Virtuele Ronde was leuk, maar doe toch maar de échte koers”

Samen met een vijftigtal andere renners van het WorldTour-peloton resideren Jasper Stuyven (Trek-Segafredo) en Tim Wellens (Lotto-Soudal) in Monaco. De twee landgenoten namen vanuit hun woonkamer deel aan de huiskamerversie van de Ronde van Vlaanderen, maar snakken toch naar een terugkeer op de weg na dit lastige aperitiefje. “Lang leve de échte koers.”

Na zijn zege in de Omloop Het Nieuwsblad had Stuyven met zijn bloedvorm maar wat graag aan de start gestaan van Parijs-Roubaix van komende zondag. Wellens richtte zijn pijlen dan weer op de Waalse klassiekers later in het voorjaar. Het coronavirus besliste er anders over. Stuyven en Wellens mogen ook in het piepkleine prinsdom hun appartement niet uit. Net als in Frankrijk geldt in Monaco de strenge 1-1-1 regel, waarbij inwoners éénmaal 1 uurtje per dag en niet verder dan 1 kilometer van hun woonplaats even wat buitenlucht kunnen opsnuiven.

Beide Belgen hapten dan maar toe om deel te nemen aan de virtuele Ronde van Vlaanderen. Greg Van Avermaet bleek hierin de sterkste, hij troefde zijn trainingsmakker Oliver Naesen en Nicolas Roche af op de rollen. “De statistieken logen er niet om”, zegt Stuyven in een interview met Het Laatste Nieuws, die vijfde werd in het virtuele wedstrijdje. Hij klokte af op een gemiddeld vermogen van 395 watt, een piek van 934 watt en een gemiddelde snelheid van 42 km per uur. “Voor mensen die er nog aan twijfelden of het pure show was of echte koers: dit haalt hen over de streep. denk dat de livebeelden van zwoegende en zwetende renners voor zich spraken. Ook al zat er misschien een foutenmarge op: iedereen is à bloc gegaan.”

Wellens eindigde als zevende en beaamt dat iedereen tot het uiterste ging: “Ik ben ervan overtuigd dat alle deelnemers keihard hebben afgezien. Eigenlijk was het een supergoeie training”, zegt de Limburger.

Belgische Monegasken Wellens en Stuyven: “Virtuele Ronde was leuk, maar doe toch maar de échte koers”
Tim Wellens tijdens de Omloop Het Nieuwsblad Foto: BELGA

Rollenrelletje

Details matter, zeker in het wielrennen. In de virtuele Ronde was er naar verluidt een verschil tussen de verschillende rollensets. De renners op Tacx-rollen, waaronder Stuyven en de jongens van Deceuninck - Quick-Step zouden zowat 50 watt meer moeten duwen dan diegene die in de top vier eindigden. Niet geheel ontoevallig reden Van Avermaet en co. op rollen van Elite.

Het is ook Stuyven niet ontgaan: “Als je er echt officiële wedstrijden van wil maken, moet je inderdaad alle renners op hetzelfde type rollen laten rijden. Wat volgens mij onmogelijk is, omdat elk team zijn eigen sponsor heeft. Ook de omstandigheden waarin je fietst moet je gelijkschakelen.

Het duo vond de huiskamerversie van ‘Vlaanderens Mooiste’ een lovenswaardig initiatief, waarbij ook de ploegsponsors nog eens netjes in beeld konden komen. Ook wielerliefhebbers konden het wel smaken. De kijkcijfers logen er dan niet om: liefst 613.486 kijkers werden geboeid door de 13 renners die in hun living of op hun terras het beste van zichzelf gaven. Wellens wil zich wel snel weer in het peloton mengen: “Met al die toeschouwers en de fantastische sfeer, lang leve de échte koers.”

LEES OOK. Greg Van Avermaet soleert naar de zege in eerste virtuele Ronde van Vlaanderen: “Het was sterven tot aan de meet”

Door Joost Marynissen
AANGERADEN