Sep Vanmarcke moet onkruid wieden op dag van Parijs-Roubaix: “In het najaar winnen in de Hel? Graag!”

Foto: Photo News

Hij was klaar om een gooi te doen naar de kassei van Parijs-Roubaix maar door de coronacrisis ziet Sep Vanmarcke (31) een nieuwe kans voorbijflitsen. “Het is jammer, maar ik heb het recht niet om te klagen, er zijn nu veel belangrijkere dingen aan de hand”, zegt de Vlaming van EF Education First. “Al hoop ik wel dat we in het najaar kunnen strijden in de Hel van het Noorden.”

De poorten van de Hel zijn dicht. En niet omdat het Pasen is. Nog steeds geen koers door de coronacrisis, dus ook geen Parijs-Roubaix. Dé favoriete wedstrijd van Sep Vanmarcke. Hij was al eens tweede na Fabian Cancellara en vorig jaar huilde hij tranen met tuiten nadat hij door mechanisch defect in de finale Philippe Gilbert moest laten rijden. Hij zwoer toen revanche te nemen, maar die kans krijgt hij voorlopig niet. “Ik denk er toch wel aan”, vertelt hij telefonisch vanuit zijn huis in Anzegem. “Ik zit hier buiten rustig onkruid te wieden terwijl het eigenlijk eens van de meest hectische dagen van het jaar zou moeten zijn.”

Vermindert de motivatie niet om te trainen, Sep? Dit had jouw periode van het jaar moeten zijn?

“Ik ging er staan, daar ben ik zeker van. De Omloop Het Nieuwsblad viel tegen, maar dat was een beetje ingecalculeerd. In Parijs-Nice was ik naar de topvorm aan het groeien, ik heb er hard gewerkt voor Sergio Higuita. Hij complimenteerde mij ook omdat ik hem veilig door de moeilijke waaierritten loodste. Ik was klaar voor het voorjaar. Maar wat nu gebeurt, treft iedereen. En wij wielrenners moeten niet klagen, er zijn heel veel mensen die veel zwaarder worden getroffen. Daarom ook dat ik de moed niet laat zakken en blijf trainen. Vrijdag heb ik nog vijf uur getraind. Twee uur fitnessen en drie uur op de fiets. Ik heb een schema gekregen van coach Peter Schep. De intensieve trainingen, de blokken en zo, die volg ik goed op. Die houden de conditie op punt. Wat de duurtrainingen betreft krijg ik de vrije keuze. Ik wissel wat af, om het plezant te houden. Eens in de heuvels gaan fietsen, dan op het vlakke, of met de mountainbike het bos in. En dat gaat goed, ook al hebben we geen specifiek doel door de onduidelijkheid.”

Sep Vanmarcke moet onkruid wieden op dag van Parijs-Roubaix: “In het najaar winnen in de Hel? Graag!”
Parijs-Roubaix vorig jaar: vierde, maar zwaar ontgoocheld na pech. Foto: Photo News

Hoop je dat de klassiekers nog in het najaar worden gereden?

“Ja, graag. Het is mogelijk en het zou het nog specialer maken om dan te winnen. Maar het zal afhangen hoe deze coronacrisis verder evolueert. Het moet allemaal veilig kunnen verlopen. En de organisatoren moeten het ook zien zitten. Ik vrees dat veel sponsors zullen afhaken, wat logisch is. Veel bedrijven hebben het moeilijk en zien hun omzet flink dalen. Het is ook afwachten of er ook ploegen zullen zijn die de handdoek moeten gooien. Iedereen spreekt nu van de Tour, en ASO zal wel tegen een stootje kunnen, maar in hun eentje kunnen ze het niet doen. Ze zijn afhankelijk van veel instanties. Als ik nu hoor dat zelfs de UCI hun werknemers op technische werkloosheid heeft gezet… Er komt veel werk kijken bij een organisatie. Maar ik hoop uiteraard dat er snel kan worden gekoerst.”

Je had ook je zinnen gezet op het Belgisch kampioenschap in jouw Anzegem?

“Tot vorige week dacht ik dat het BK wel zou doorgaan. 21 juni is nog ver. Maar nu heb ik mijn twijfels. Het zou doodjammer zijn voor de organisatoren die er jaren aan gewerkt hebben. Ik weet ook niet of je het zomaar een jaartje kan uitstellen want de steden voor de volgende jaren zijn al toegewezen. Kunnen ze allemaal een jaartje opschuiven? Ik wil per se een BK in eigen gemeente rijden, dat is toch een unieke gebeurtenis.”

Je bent einde contract bij EF Education First, geen leuke situatie in deze omstandigheden.

“Klopt. Er zijn heel wat renners in deze situatie en voor velen zal er lang onzekerheid blijven. Want het zal lang duren voor er zal gesproken worden met de teams. Niemand kan zich in de kijker rijden én er is de onzekere financiële situaties bij de ploegen. Maar ik word er eind juli 32, ik denk dat de ploegen nu wel weten wat ze aan mij hebben en ik kan zeker nog een paar jaar op topniveau presteren. Ik word ook nog mooi doorbetaald door het team, dus voorlopig moeten wij ook niet inleveren. Ik wil mij geen zorgen maken. We moeten met z’n allen deze situatie accepteren en er het beste van maken.”

Sep Vanmarcke moet onkruid wieden op dag van Parijs-Roubaix: “In het najaar winnen in de Hel? Graag!”
Koersen… met de kinderen.

Je kan Pasen vieren met het gezin, zonder koersstress. Dat is uniek.

“Voilà, zo bekijk ik het ook. Je bent nu thuis met het gezin en er is geen druk. Het is volgens mij al zo’n twaalf jaar geleden dat ik leefde zonder prestatiedruk (lacht). Er zijn wel eens periodes zonder competitie, maar dan was ik wellicht op stage vertrokken. Het mooie weer maakt het nog leuker. Ik doe veel dingen samen met mijn vrouw, zoals onkruid wieden (lacht). Daar geniet ik van. Ik speel ook heel veel met de kinderen. Ze zijn nog klein (Lucie is drie, Marcel is twee en Maurice wordt binnenkort één jaar, red.) maar beseffen toch ook dat het een unieke situatie is.”

Je wordt nog een ideale huisman?

“Euh, daar vrees ik voor. Ik durf de vaatwasser wel eens ledigen en de tafel opruimen, maar veel verder gaat het niet. Ik doe graag klussen en werk die nu af. Vooral buiten. Ik wil ook de trapleuning in huis maken, maar ik heb metaal nodig en de winkels zijn dicht. Ik geniet wel van het gezin. Weet je, sinds ik vader ben geworden weet ik dat koersen niet het allerbelangrijkste is in het leven. Maar juist daardoor ben ik nog meer van het koersen gaan genieten. Ik maak er mij minder druk om. Ik besef wel dat ik al ver voorbij halfweg carrière ben, maar ik kan nog mooie zeges behalen. Daar ben ik rotsvast van overtuigd. Maar nu zijn er belangrijkere zaken. Nog niemand in mijn familie is getroffen door het coronavirus en hopelijk blijft het zo. Ik mag dus niet klagen, er zijn veel families die het zwaarder te verduren hebben. Laat ons dus hopen dat de situatie snel weer normaal wordt.”

Door Werner Bourlez
AANGERADEN
Meest recent