'Mister Heusden Koers' Willy Hamerlinck (87) overleden: "We verliezen een icoon"

© Geert Herman

Willy Hamerlinck,erevoorzitter van wielercomité Klaver 7 en jarenlang de grote bezieler van Heusden Koers, is op 87-jarige leeftijd overleden in wzc Zonnehove in Sint-Denijs-Westrem.

Geert Herman

Willy Hamerlinck is de zoon van 'Don Fredo' - Fred Hamerlinck - de allereerste winnaar van de legendarische Heusdense koers in 1929. De organisatie van het evenement werd later het levenswerk van Willy, tot zijn zoon Fred het koersdirecteurschap van het wereldkampioenschap der kermiskoersen van hem overnam.

Tot voor enkele jaren reed de krasse tachtiger als erevoorzitter nog geregeld een rondje mee in de auto, tijdens de meest recente editie in 2019 was hij nog heel even te gast aan het podium bij de huldiging van de renners. Voor zijn verdienste kreeg hij toen een fles champagne van een andere vaste en graaggeziene gast in de koers, Minister van Staat Herman De Croo.

Twee jaar geleden werd de "Grote Prijs Maurice Raes" omgedoopt tot de "Grote Prijs Willy Hamerlinck", als eerbetoon. De betreurde ere-voorzitter was bevriend met zowat alle grote renners van de voorbije generaties die Heusden aandeden. Op de hoogdag van de koers genoot hij ook de laatste jaren, in fysiek moeilijke omstandigheden, nog van de belangstelling rond zijn figuur. Niet zelden werd er aan zijn mouw getrokken voor een selfie met een fan.

"Zelf had ik niet genoeg macht in mijn benen, maar van mijn vader heb ik wel de drang geërfd om te winnen. Net als hem ben ik een vechter. Het is mijn doel geweest om iets te maken van die Heusdenkoers, en ik denk dat ik daar wel in geslaagd ben", vertelde hij twee jaar geleden in "Heusdenkoers", het standaardwerk van Stefaan Van Laere.

Op de sociale media wordt ondertussen met ongeloof en vooral heel veel respect gereageerd op het bericht over het overlijden van het icoon van Heusden Koers. Morgen leest u hier enkele reacties op het overlijden van Willy Hamerlinck.

Aangeboden door onze partners