Olieproducerende landen verminderen productie en dat is slecht nieuws voor ons

© MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

De olieproducerende landen zijn zondag overeengekomen om hun productie met bijna 10 miljoen vaten per dag te verminderen. En dat is geen goed nieuws voor ons want door het akkoord zullen de prijzen aan de pomp weer gaan stijgen.

tg

“We hebben een historisch akkoord bereikt met de leden van de OPEC+ om de productie met bijna 10 miljoen vaten per dag te verminderen vanaf 1 mei.” Dat heeft de Koeweitse minister van Olie Khaled al-Fadhel aangekondigd.

Concreet besloten de OPEC-landen, Rusland en andere olieproducerende landen zondag via een videoconferentie om in mei en juni hun productie te beperken tot 9,7 miljoen vaten per dag. Mexico wilde eerst niet instemmen maar ging toch overstag na een compensatieaanbod van de VS.

De prijzen van ruwe olie zijn de afgelopen twee maanden gehalveerd, omdat de vraag is gedaald door de wereldwijde economische vertraging door de coronapandemie. Ook de prijzenoorlog tussen Rusland en Saudi-Arabië speelde een rol in de prijsdaling.

Het akkoord moet de olieprijs weer opkrikken.

Zondagavond, na de aankondiging van het akkoord, veerde de olieprijs alvast even op. Een vat Amerikaanse olie stond 9 procent in de plus op bijna 25 dollar, Brentolie steeg met 6 procent tot 31,54 dollar per vat. Maar de prijzen zakten vrij snel alweer in.

Experten hadden ervoor gewaarschuwd dat een productieverlaging met 10 miljoen vaten onvoldoende zou zijn. De regering van Koeweit liet al weten dat de verlaging kan worden opgeschroefd tot 20 miljoen vaten per dag, op voorwaarde dat ook andere landen de productie verder terugschroeven.

Officiële prijzen

Volgens de officiële cijfers van de FOD Economie op 11 april kost een liter Benzine 95 RON E10 1,1680 euro, voor Diesel B7 betaal je 1,2450 euro. Gasolie voor verwarming 50S (minder dan 2000 liter) staat nu nog 0,4272 euro, koop je meer dan 2.000 liter is dat 0,3974 euro per liter.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten