Sven Kums (AA Gent) in onze Sportwereld Live: “Club Brugge is de verdiende kampioen. En wij verdiend tweede”

Niet alleen Anderlecht en Genk trainen opnieuw op de club, ook bij Gent komen de spelers uit hun kot. Twee keer in de week worden ze verwacht om individueel te trainen. Zo ook Sven Kums, officieel nog eigendom van Anderlecht maar vanaf komende zomer opnieuw definitief een Buffalo. “En eigenlijk is het best nog intensief”, zegt de Gentse sterkhouder in onze Sportwereld Live.

“Het gebeurt allemaal zeer individueel”, zegt Kums. “We trainen in groepen van vier, maar we doen dat een-op-een bij vier verschillende trainers. Na een oefening schuiven we door. Eigenlijk trainen we dus apart en is er amper risico om besmet te geraken. En zo’n training is ook leuk omdat je nog eens op het veld bent en de bal voelt: het is nog best intensief.”

Genoeg matchen gespeeld

Intensief, maar misschien niet bijster nuttig. De Pro League - de belangenvereniging van profclubs - moet alles nog bekrachtigen, maar het staat zo goed als vast dat de competitie voorbij is. Met Club Brugge als kampioen en Gent - dat graag uitdager van blauw-zwart had gespeeld - als nummer twee. “Club is de verdiende kampioen”, vindt Kums. “En wij staan tweede, dus dat zal ook verdiend zijn. Iedereen heeft speeldagen genoeg gehad om zijn plaats in het klassement te verzekeren. In Play-off 1 weet je het natuurlijk nooit, maar ik denk dat je aan alles nog weinig had kunnen veranderen. Het belangrijkste is dat iedereen gezond is nu.”

LEES OOK.Goed nieuws voor Kums en co: huurlingen Anderlecht ontsnappen aan inleveren maandloon

Het imago van Bayat

En daar draagt ook Kums zijn steentje aan bij. Samen met zijn makelaar Mogi Bayat, diens andere spelers en een resem (ex-)Rode Duivels - van Marouane Fellaini tot de broertjes Hazard - is hij een van de gezichten van Souliers du coeur, een liefdadigheidsorganisatie die vanuit de voetbalwereld geld wil inzamelen dat gebruikt kan worden tijdens en tegen de coronacrisis. “Het gaat zelfs breder dan de voetbalwereld, binnenkort komen er ook acteurs bij”, meldt Kums. “Maar de mensen appreciëren het initiatief. Ik ben onlangs nog maskers gaan afgeven bij zorgverleners en die waren heel tevreden met de gift. Dat sommigen dit zien als een poging van Mogi om zijn imago op te poetsen? Ik kan begrijpen dat men op die manier denkt, maar feit is dat hij gewoon iets doet wat mensen nodig hebben. Het is mooi dat hij zich inspant en bijdraagt. Dat is wat telt.”

LEES OOK.Van Fellaini tot Kums en Januzaj: topvoetballers van Mogi Bayat zamelen geld in voor coronastrijd

Door Guillaume Maebe
AANGERADEN