Oud-president Obama steunt Democratische kandidaat Biden

Bron © BELGA

Foto: AP

De Amerikaanse oud-president Barack Obama heeft dinsdag in een videoboodschap zijn steun uitgesproken voor Joe Biden als kandidaat van de Democraten bij de presidentsverkiezingen van begin november. Biden was acht jaar lang vicepresident onder Obama, en de oud-president drukt in de boodschap zijn waardering uit voor Biden. Obama waarschuwt ook voor diens tegenstanders, de Republikeinen en president Donald Trump.

Zij brengen normen en waarden in gevaar, die de basis vormen van de Amerikaanse samenleving, aldus Obama. Hij noemt Biden een goede vriend. “En ik geloof dat Joe alle kwaliteiten heeft die we nu nodig hebben in een president.”

De oud-president deed ook zijn best om de linkse vleugel van de partij te bereiken, door Bernie Sanders, tot vorige week presidentskandidaat, lof toe te zwaaien. “Bernie is een echte Amerikaan”, aldus Obama, die ook toegaf dat de Verenigde Staten structurele verandering nodig hebben.”

De steun van Obama, die nog steeds erg populair is bij de Democraten, zal van onschatbare waarde zijn voor Biden, menen waarnemers. Na de uitputtende voorverkiezingen, die ook nog werden overschaduwd door de coronacrisis, moet de 77-jarige Democraat zijn partij verenigen.

Bij de presentatie van zijn kandidatuur vorig jaar april zei Biden dat hij “president Obama” had gevraagd hem niet te steunen in de race voor de Democratische nominatie. In werkelijkheid was de voormalige president waarschijnlijk niet van plan zich met de voorverkiezingen te bemoeien totdat er een winnaar was.

De gematigde Biden kreeg maandag al steun van zijn laatste rivaal binnen de Democratische partij, Sanders. De uitgesproken linkse senator trok zich onlangs terug uit de strijd nadat hij bij voorverkiezingen een reeks nederlagen had geleden.

Biden geldt inmiddels als gedoodverfde uitdager van de Republikein Donald Trump, die nog vier jaar in het Witte Huis wil blijven. De Democraten zullen Biden deze zomer officieel als kandidaat voordragen.

LEES OOK. Bernie Sanders steunt ex-rivaal Joe Biden

Door adm
AANGERADEN
Meest recent