Viroloog Marc Van Ranst laat de deur op een kier voor Tour in augustus en september: “Met gele mondmaskers in de volgwagen”

Foto: Kris Van Exel

Een Tour in augustus en september: is dat realistisch? “De kans is klein, maar je mag de hoop nog niet wegnemen”, zegt viroloog Marc Van Ranst. “Augustus is nog veraf en mondmaskers worden belangrijker. Mensen worden alles gewend.”

LEES OOK (N+).Thomas De Gendt krijgt het stilaan moeilijk: “Ik wil nog vijftig koersen rijden in drie maanden, maar ik vrees ervoor”

De Tour de France blijft de belangrijkste koers ter wereld. Vandaar dat de wielerwereld per se wil dat die alsnog gereden wordt, zij het dan in augustus of zelfs later. “Ik besef het belang van die wedstrijd”, reageert Marc Van Ranst. “Maar als het zowel in Frankrijk, Spanje als Italië – de landen van de drie grote ronden – met de epidemie niet de weg opgaat zoals gehoopt, dan wordt het moeilijk. Die landen zijn ook zwaar getroffen. Alles hangt af van de evolutie van het coronavirus. Zolang er nog enige hoop is, kan het. Maar anderzijds: zo geef je ook de mogelijkheid om grote desillusies te creëren.”

Tij kan snel keren

“Maar kom, augustus en september zijn nog veraf. Tegen dan gaan er twee zaken veranderd zijn: de epidemie zelf zal hopelijk ferm verminderd zijn en ook ons denken zal gewijzigd zijn. We gaan bepaalde zaken gewend worden. Elk jaar zijn wij gewend aan griep en we vinden het heel normaal dat tien procent van de bevolking dat krijgt en dat er mensen in het ziekenhuis belanden en zelfs sterven. Met Covid-19 gaan we daar ook naartoe evolueren. Mensen worden alles gewend en ik ben er zeker van dat volgend jaar niet elke dode die er valt het eerste nieuwspunt zal zijn in de journaals. Die manier van denken wordt misschien nog vroeg voor dit najaar, maar pas op: dat kan snel keren. Nu geven de media 24 uur op 24 aandacht aan het coronavirus. Op een bepaald moment gaan ze dat niet meer kunnen. Het is nu al bijna zover. Het volgende interview zal zijn met de voorzitter van de vereniging voor onychofagie (mensen die nagelbijten, nvdr.), die gaat zeggen dat ze ook een risicogroep zijn.”

Bij een eventuele Tour zullen er wel maatregelen moeten worden getroffen. “Over de renners en de ploegen maak ik mij weinig zorgen. De meesten zitten nu toch ook in aparte hotels en komen elkaar enkel buiten tegen tijdens de koers. Die renners zijn ook paranoïde over hun gezondheid. Ze weten ook wel dat, als ze een verkoudheid opdoen, dat het verschil kan betekenen tussen een wedstrijd winnen of niet. Ook de wielerploegen zullen goed voorbereid zijn en een renner die wat klachten heeft meteen isoleren. Ze waren voor de coronacrisis al heel hard bezig met gezondheid.”

Publiek met mondmaskers

Maar wat met het publiek? “Overal social distancing: dat wordt moeilijk”, beseft Van Ranst. “Zeker aan de start en de aankomst. En viptenten zijn uit den boze. Maar in augustus of september zitten we dus hopelijk in een andere situatie. Een situatie waarin mondmaskers veel belangrijker gaan worden. Ik kan mij de beelden al voorstellen van mensen die met een mondmasker komen kijken naar de koers. En de mensen in de volgwagens zullen die ook wel dragen.”

“Best mogelijk dat de ploeg van de leider in de Tour gele mondmaskers zal dragen in de volgwagen. Dat zal allemaal een eigen dynamiek krijgen, het zullen niet de saaie mondmaskers zijn van nu. We zouden weleens rare dingen kunnen zien. Maar dat wordt, denk ik, eerder iets voor volgend jaar. Al hou ik van de Tour, ik kijk graag naar al die ritten. Eddy Merckx was mijn jeugdidool. (lacht) Ik heb heimwee naar de tijd dat we nog grote rondes konden winnen. Maar eerst dat virus verslaan.”

LEES OOK. “ASO wil Tour de France laten starten op 29 augustus”

Patrick Lefevere: “Hopelijk koersen tot midden november”

Viroloog Marc Van Ranst laat de deur op een kier voor Tour in augustus en september: “Met gele mondmaskers in de volgwagen”

Patrick Lefevere wanhoopt niet: de Tour in 2020 kan nog. “Ik was niet naïef en wist dat de Tour niet op de geplande datum zou worden gereden. Maar ik hoop dat het kan in augustus of september”, zegt de CEO van Deceuninck – Quick-Step. “Als we dan kunnen verderkoersen tot pakweg midden november, dan gaan we veel kunnen recupereren. De Tour is belangrijk voor het wielrennen en onze sponsors, maar er zijn hopelijk ook andere koersen. Ik heb 28 renners en ik kan er maar acht opstellen. Al denk ik niet dat we buiten Europa zullen gaan, dat lijkt me onmogelijk. Maar ik wacht af, het heeft weinig zin om te speculeren.”

Door Werner Bourlez
AANGERADEN