Kinderen lopen online meer risico tijdens coronacrisis: wat als cyberpesten gewoon doorgaat? En hoe zorg je ervoor dat je kind veilig kan gamen?

Foto: rr

Nu het internet zowat de enige plaats is geworden waar je kinderen (net als jijzelf) hun vrienden nog kunnen zien, is het belangrijker dan ooit om te zorgen dat dat ook veilig kan gebeuren. Dat heeft ook Unicef begrepen: het waarschuwt dat miljoenen kinderen een hoger risico lopen om grensoverschrijdend gedrag mee te maken nu ze meer online zitten door de lockdown. Of het nu gaat om chatten tijdens het gamen of de leuke filmpjes die ze maken voor TikTok: zo bewaak je de privacy, veiligheid en onschuld van je kinderen op het internet.

Even scrollen door Instagram, dan nog wat lachen op TikTok, misschien zelf een filmpje posten en daarna door naar YouTube om hun favoriete vlogger te bekijken. De volgorde zal niet altijd dezelfde zijn, maar voor veel kinderen en jongeren is het een dagelijkse realiteit. Nu meer dan ooit. Maar zo’n leven dat zich volledig online afspeelt heeft naast het grote voordeel dat je kinderen wel nog een sociaal leven kunnen houden, ook het grote nadeel dat sociale media niet altijd even nauwlettend omspringen met hun privacy.

Unicef waarschuwt voor online seksuele uitbuiting, ‘grooming’ en mensen met slechte bedoelingen die misbruik proberen te maken van de pandemie. Een mens zou er gelijk de modem voor uit het stopcontact halen, maar zo ver hoef je niet te gaan. In dit artikel geeft professor in de communicatiewetenschappen Sara Pabian de nodige tips om je kind veilig te laten surfen op sociale media. Ze vertelt je ook wat je moet doen als je kind slachtoffer wordt van cyberpesten en hoe je de signalen daarvan herkent.

Als enige grote sociale medium lanceerde YouTube vorig jaar een kindvriendelijke variant van zijn website. Met opgeschoonde inhoud en de mogelijkheid om als ouder in te grijpen. Die inhoud bleek bij onze test wel heel verregaand opgeschoond te zijn (zelfs FC De Kampioenen was weggefilterd), waardoor onze man niet echt fan was van ‘Youtube for Kids’. Lees zijn volledige oordeel hier.

Gamen

En minder tijd buiten met de vriendjes, dat betekent onvermijdelijk ook meer tijd voor de spelletjescomputer. Overal te lande zitten kinderen Fortnite en andere games te spelen met hun vrienden, soms uren aan een stuk. Nochtans geldt voor gamen eigenlijk hetzelfde als voor les volgen: om de 45 minuten neem je best een pauze om de hersenen te laten rusten.

Natuurlijk houdt de chat-functie in online games ook een zeker risico in. Zolang je kind enkel met zijn vrienden chat, is er geen probleem. Maar in openbare chats of spelletjes waarbij je tegen anonieme vreemden speelt, kan het wel fout lopen. Daarom leer je je kind best dat het net zoals in de echte wereld niet zomaar zijn woonplaats moet vertellen aan een vreemde.

Wil je weten hoe je ziet of een spel wel geschikt is voor je kind? En wil je het nodige jargon opdoen om mee te kunnen praten? Daarvoor kan je in dit artikel terecht: Dit moet je weten als je kinderen gamen: zo vaak moeten ze pauzeren, zo hou je de controle en met deze termen kan je meepraten.

Door red
AANGERADEN